Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo sa s nami deje, keď sme zaľúbení? Láska ako zabijak rakoviny i chrípky!

Láska je silná emócia, ktorá prospieva telu aj duši.
Láska je silná emócia, ktorá prospieva telu aj duši. (Zdroj: thinkstock.com)

V stave zamilovanosti je zrazu všetko iné. Vzduch vonia intenzívnejšie, jedlo chutí lepšie, sme šťastnejší.. To však ani zďaleka nie je všetko! Láska dokáže organizmus doslova nakopnúť a uzdraviť. Neveríte? Pozrite sa!

Znižuje riziko rakoviny a zlepšuje liečbu

Láska má takú silu, že si vie poradiť dokonca aj s vážnejšou chorobou, ktorá neraz končí fatálne. Znižuje riziko rozvoja rakoviny prostaty, za čo sú zodpovedné hormóny šťastia, ktoré sa vyplavujú z tela. Taktiež má na tom vplyv prekrvenie prostaty a prísun dôležitých živín.

Dobrá správa aj pre ženy! Ak sú v šťastnom vzťahu s partnerom, ktorý ich ľúbi, majú nižší výskyt rakoviny prsníka ako iné ženy, ktoré sú samé. Tým, ako si vyznávajú lásku s partnerom, dochádza k uvoľňovaniu oxytocínu, čo je hormón chrániaci ženu pred týmto druhom rakoviny.

Nejedna štúdia potvrdzuje schopnosť uzdravenia sa pacientov trpiacich vážnou chorobou, ktorí mali podporu blízkych a milovaných partnerov v porovnaní s tými, ktorí boli osamelí. Práve tým, ktorí boli milovaní, sa darilo v liečbe oveľa lepšie.

Prospieva srdcu

Zrejme už každý zažil príjemné motýle v bruchu či búšenie srdca, keď sa mal stretnúť so svojou láskou alebo už len pri pomyslení na ňu. Mozog vtedy produkuje hormóny ako dopamín, adrenalín a norepinefrín. Výsledkom je rýchlejšie a silnejšie búšenie srdca. Takéto krátke rozbúšenia sú veľmi dobrým tréningom pre srdce, ktoré tak efektívnejšie poháňa krv. Aby toho nebolo málo, čas strávený so svojim milovaným znižuje krvný tlak a redukuje stres. Srdcové infarkty a ischemické choroby srdca nebudú mať šancu!


Týmto zvyškom jedla sa vyhýbajte: Veľký hazard do zdravím!


Čo je však zaujímavé, štúdia publikovaná v Human Communication Research zistila, že písanie milostných listov znižuje hladinu cholesterolu v krvi! Využite to práve dnes na sv. Valentína!

Bojuje proti chrípke

Čo tam po liekoch, naordinujte si liečbu láskou! A bude po chrípke. Ako odborníci potvrdzujú, ak ste milovaní a prežívate lásku a všetko čo s tým súvisí, tvoria sa vám v tele v čase tejto radosti protilátky. Tie bojujú nielen proti vírusom chrípky, ale aj iným patogénnym baktériám. Sila lásky nepozná hraníc!

Znižuje bolesť

Neuropsychológ Jim Coan z University of Virginia zistil zaujímavý fakt. Zrealizoval výskum, v ktorom sa skupina žien, žijúcich šťastným manželským životom pripojila na prístroj, z ktorého išli elektrické šoky. Tie ženy, ktoré tento test podstúpili samé alebo s cudzím človekom, vyhodnotili výboje ako silné. Keď však bol pri nich ich milujúci manžel, bolesti mali slabšie a elektrické šoky im boli len nepríjemné. Ukázalo sa, že láska chráni človeka pred bolesťou a dáva mu pocit bezpečia.

Ďalšie účinky lásky na ľudský organizmus

  • Zmierňuje bolesti hlavy
  • Potláča stavy depresie a úzkosti
  • Vyrieši problémy s močovými cestami
  • Rozžiari pokožku
  • Uvoľňuje svalstvo a kĺby
  • Podporuje imunitný systém

Lásku človek nájde nielen v partnerskom objatí. Ak sa cítite milovaní so svojím dieťatkom, blízkym človekom alebo rodinným príslušníkom, nie je nič krajšie.

Čítajte tiež: Produkt z prírody, ktorý si nikto nevšíma a končí v koši: Toto dokážu cesnakové šupky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9