Bežný pomocník, ktorý používame denne: Na toto zabúdame, môžeme z neho ochorieť!

Nie je jedno, na akej doske krájate potraviny.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-09 06:00:00

Sú nenahraditeľné. Pri príprave pokrmov sa bez nich nezaobídeme. Hoci kuchynské dosky predstavujú užitočného pomocníka v domácnosti, môže sa vám to nakoniec vypomstiť! Nachádzajú sa totiž na nich neželaní spoločníci..

Verejnú toaletu neopustíte bez toho, že by ste si neumyli ruky. Nezabúdate však na to aj po dokrájaní potravín? Na kuchynských doskách číhajú baktérie, pričom ich dokonca môže byť až 200-násobne viac ako na záchodovej doske! Ľahko sa môžu preniesť na potraviny a pohroma je na svete. Najhoršie na tom je, že si to mnohí neuvedomujú. Kým záchodovú misu zvyknú pravidelne čistiť, dosku na krájanie väčšinou len opláchnu vodou.

Kde číha viac baktérií?

Najčastejšie používame drevenú alebo plastovú dosku. Drevená je síce náročnejšia na údržbu, na napriek tomu jej mnohí dávajú prednosť. Obľúbenou je tiež praktická a jednoduchá plastová doska, ktorú stačí vložiť do umývačky riadu a je postarané. Jej cena je nižšia, preto ich po opotrebovaní nahrádzame novými, čo je z hygienického hľadiska skvelé. Nevýhoda však spočíva v tom, že baktérie sa ukrývajú v zárezoch dosky, odkiaľ ich je ťažko dostať. Taktiež si treba dávať pozor na manipuláciu po ich umytí. Odporúča sa plastovú dosku nechať vysušiť na vzduchu a nepomáhať si utierkami, ktorými môžete baktérie ľahko preniesť aj na ostatný riad.


Pochúťka nielen pre bábätká? Čo sa stane, ak budeme piť materské mlieko!


Človek by si pomyslel, že plastová doska je hygienickejšia ako drevená. No nie je tomu tak! Umelá hmota je priam skvelou živnou pôdou pre množenie baktérií. Prišli na to vedci z wisconsinskej univerzity po realizácii jedného výskumu. Výsledky ukázali, že počas noci sa baktériám ako salmonela príliš nedarilo na drevenej doske, pričom na tej plastovej ich bolo viac, keďže mali ideálne podmienky na rozmnožovanie.

Iná štúdia prekvapila svojím záverom. Tí, ktorí používajú plastové dosky, sú údajne náchylnejší na rôzne choroby!

Starostlivosť o kuchynské dosky

To však neznamená, že by ste mali teraz všetky plastové dosky vyhodiť. Je však dôležité dbať na hygienu a dôkladne ich čistiť. Využite umývačku riadu, ktorá ich spoľahlivo zbaví baktérií. Drevené dosky zase dôkladne očistite ručne a dajte im prednosť pri krájaní zeleniny, ovocia a iných potravín, ktoré netreba tepelne upravovať. Taktiež pozor na vlhkosť! Po umytí zvyknú mnohé drevené dosky nechať v odkvapkávači riadu. Lepším riešením je dosku hneď poutierať do sucha a uložiť na svoje miesto.

Čítajte tiež: Dajte si jednu lyžicu tejto zmesi a začnú sa diať divy: Vyprázdni črevá už za 2 minúty!

2017-02-09 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: medicaltips.top

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia