V zime do exotiky? Odvrátená tvár dovolenky počas mrazov!

Dovolenka v exotickej krajine v zime sa môže zdať skvelým nápadom, no telo môže protestovať.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-26 06:00:00

Sú lákavejšie v zime než v lete. Pláže s bielym pieskom, blankytné more, slnko a príjemné teploty okolo tridsiatky. Veľa nadšených obdivovateľov exotiky balí kufre a mrazy vymieňa za horúce počasie. Zabúdajú však na to, že ich čaká niečo, z čoho sa môžu spamätávať ešte veľmi dlho..


Kto by nedal v zimnom období prednosť pred snehom a chladom slnečným lúčom a šanteniu vo vode? Človek by povedal, že tieto mrazy trvajú už veľmi dlho a nemajú konca, preto mnohí uvažujú nad výletom do exotickej krajiny. Niekam, kde ortuť na teplomery ukazuje minimálne 25 stupňov Celzia. Cesta do iného klimatického pásma je preto jasnou voľbou.

Keď sa organizmus búri

V hlave sa vám premietajú čarovné obrázky z Thajska či Srí Lanky a vy sa už neviete dočkať, kedy pocítite to príjemné teplo sálajúce zrniečka bieleho piesku. Zatiaľ čo myseľ už relaxuje, telo sa musí pripraviť na najhoršie. Náhla zmena klímy dokáže položiť aj ten najodolnejší organizmus, preto si treba dobre premyslieť, či sa vám v zimnom období oplatí dovolenka do exotiky i za cenu zdravia!

Ak sa vyberiete na výlet do ďalekej krajiny, treba očakávať poskočenie teploty o 30 a viac stupňov Celzia hore a o niekoľko dní zase dole. Organizmus je tak vystavený obrovskej záťaži a nemusí to zvládnuť. Dokáže sa vysporiadať len s pomalými a postupnými zmenami. Iné klimatické pásmo nemusí byť práve najlepšou voľbou. Aj keď cestou zo zimy do tepla sa dokáže ako-tak vyrovnať, horšie je to opačne, keď sa vraciate z tepla do mrazov. V oboch prípadoch však hrozia problémy s astmou a dýchaním!


Vymeňte sedenie za státie: Po mesiaci nastanú zmeny vo fungovaní tela!


Ak vás po príchode na exotickú dovolenku trápia nepríjemné závrate a akási psychická nepohoda, znamená to, že organizmus sa  búri proti náhlej zmene. Aj keď ďalšie dni vám už môže byť lepšie, príde návrat domov, ktorý dokonca mnohí ešte rozhorúčení z vyhriatych pláži vítajú v bermudách a žabkách! Prvé dni po dovolenke tak môžu stráviť s prechladnutím a virózou. Telo sa bráni, je oslabené a zažíva šok. Predsa len, v súčasnosti sa vďaka lietaniu môže človek ocitnúť počas niekoľkých hodín na dvoch miestach s extrémnym teplotným rozpätím.

Ako pripraviť organizmus na šok?

Výkyvy teplôt v rozmedzí desiatich stupňov sú bežné aj na Slovensku. Už vtedy hrozí kolaps, ako si potom organizmus poradí s tridsiatimi? Náhlu zmenu klímy zvládnu len tí, ktorí sa na extrémy v teplotách dostatočne pripravili vopred. Vďaka otužovaniu v priebehu celého roka zvládnete klimatický výkyv takmer bez problémov. Stačia studené sprchy, saunovanie či kryokomora. Aj taká prechádzka za každého počasia dokáže utužiť. Aspoň dva mesiace pred cestou zaraďte do stravy vitamíny, minerály a antioxidanty. Keď prídete domov, nezabúdajte na pitný režim a probiotiká, ktoré posilňujú imunitu. Tento režim sa hodí nielen v období exotickej dovolenky, ale počas celého roku, keďže v poslednom čase sú výkyvy teplôt viac než bežné...

Čítajte tiež: Ako často by sme naozaj mali? Správne sprchovanie v skutočnosti vyzerá takto!

2017-01-26 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia