Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako často by sme naozaj mali? Správne sprchovanie v skutočnosti vyzerá takto!

Sprchovanie je základom hygieny, no pozor na agresívne mydlá a šampóny.
Sprchovanie je základom hygieny, no pozor na agresívne mydlá a šampóny. (Zdroj: thinkstock.com)

Nikdy v histórii si ľudia na svojej čistote nedávali záležať tak ako dnes. Sprchovanie sa považuje za samozrejmosť. Kto sa neumýva, spoločnosť ho hneď odcudzuje. Viete však ako často je zdravé skočiť do sprchy?

Pravidelné sprchovanie je jeden z najlepších spôsobov, ako si udržať osobnú hygienu. Spoločnosť to jednoducho vyžaduje. Čo sa týka zdravia, tam sme už zdržanlivejší. Aj keď spoločenská inteligencia a výchova sa nám snaží nahovoriť, že je potrebné dopriať si sprchu každý deň, dermatológovia a odborníci nesúhlasia. Nášmu zdraviu údajne viac škodí, ako pomáha. Opakované umývanie totiž vysušuje a dráždi pokožku a splachuje z povrchu tela prospešné baktérie a prírodné oleje. Tak sa zvyšuje riziko popraskania kože a tým aj infekcie! Stačí sa ponoriť do vody len párkrát do týždňa?

Ráno aj večer!

Aj keď sa mnohí nad tým len pohoršujú a nevedia si predstaviť čo i len jeden deň bez večernej sprchy, žiadne obavy! Svoje zdravie totiž neohrozujú. Práve naopak. Doktorka psychológie Shelley Carsonová upozorňuje, že sprcha pred spaním má pozitívne účinky. V skutočnosti vám pomôže lepšie zaspať a celkovo bude váš spánok kvalitnejší. Voda totiž telo pripraví o časť tepla. Zníženie telesnej teploty priaznivo vplýva na telo vo večerných hodinách a naštartuje prirodzene proces zaspávania a spánku.


Zohrievate sa v zime šálkou horúceho čaju? Po tomto zistení s tým prestanete!


Vedci z Harvardovej univerzity však upozorňujú, že by sme sa mali sprchovať dokonca aj ráno! Vďaka rannej vzpruhe v sprche prídete do práce plný tvorivých nápadov. Ranné sprchovanie má pozitívny vplyv na kreativitu.

„Pri rannom sprchovaní sa kognitívne procesy uvoľnia a obnovia, nápady a riešenia sa začnú prirodzene prezentovať samé v našej mysli,“ vysvetľuje doktorka psychológie Shelley Carsonová.

Len voda, bez sprchového gélu

Nič sa však nemení na fakte, že časté sprchovanie vás môže naozaj pripraviť o prospešné baktérie a celkovo príliš neprospieva zdraviu. Nemusíte vynechať rannú či večernú sprchu, no ak chcete chodievať pod vodu pravidelne dvakrát denne, nepoužívajte mydlo či šampón! Narúšajú mikroflóru pokožky. Použite ich max. dvakrát za týždeň.

Časté sprchovanie teda nie je nebezpečné pre našu pokožku. Tajomstvo však spočíva v použití obyčajnej vody bez agresívnych prípravkov na telo...

Čítajte tiež: Prečo by sme mali meniť zubnú kefku častejšie? Po tomto už vyhodíte tú svoju!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9