Vymeňte sedenie za státie: Po mesiaci nastanú zmeny vo fungovaní tela!

Postavte sa, vaše telo sa vám za to poďakuje.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-25 06:00:00

Verili by ste, že ak vymeníte prácu v sede za prácu v stoji aspoň na pár hodín denne, zlepšíte držanie svojho tela už po mesiaci? Dokonca sa vám zlepší spánok a upraví metabolizmus.

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí pracujú v stoji, držia svoje telo vzpriamenejšie, majú vyššie sebavedomie a sú pozitívnejší v živote. Naopak, dlhodobé sedenie má na človeka opačný účinok, spôsobuje stres, ľudia sú apatickí, unavení. Odborníci tvrdia, že minimálna doba, ktorú by sme pri sedavom zamestnaní mali stráviť v stoji sú dve, najlepšie štyri hodiny. Najlepšie však pre seba urobíte, ak budete striedať dve hodiny v stoji a dve posediačky.

Čo sa stane s telom po mesiaci, ak vymeníte sedenie za státie?

1. Zlepší sa držanie tela

Pri sedení nedávame pozor na správne držanie, chrbtica je vykrivená, trpíme bolesťami. Podľa špecialistov, ak pracujúci dáva prednosť práci v stoji, jeho výkon je oveľa produktívnejší, ako u zamestnanca, ktorý pri práci sedí. Netreba si však nahovárať, že bolesti okamžite zmiznú, aj práca v stoji zaťažuje chrbticu, len iným spôsobom. Aj v tomto prípade treba dbať, aby bolo telo vystreté a nehrbili sme sa. A ako vyzerá správna pozícia tela pri práci v stoji? Nohy by mali byť na úrovni bokov, špičky prepnuté, výška stola by mala byť v takej výške, aby opreté lakte zvierali 90 stupňový uhol.

2. Správne dýchanie, viac energie

Niektorí odborníci hovoria, že práca v stoji je optimálnou pozíciou pre dýchanie. Keď sedíte, brušná časť tlačí na bránicu, čo môže spôsobiť neefektívne nádychy. V stoji túto oblasť nič netlačí a teda nebráni v hlbokých nádychoch a výdychoch. Pri správnom dýchaní cítite príval energie, zvyšuje sa činnosť mozgu a zlepšuje trávenie.


Najrozšírenejší mýtus o detoxikačných kúrach: Je to len podvod?!


3. Viac pohybu, pevnejšie telo

V stoji urobíme toho viac. Možno sa vám to nezdá, no ľudia, čo vykonávajú sedavé povolanie sú nastavení viac odpočívať pri práci, nechce sa im vstať a presúvať sa.

Naopak, tí čo pracujú postojačky sú efektívnejší, vždy pripravení na akciu, či presun na iné miesto. Pri práci v stoji si môžete aj zacvičiť, ideálne sú squaty, či drepy. Pár cvikov za deň a budete prekvapení, čo to urobí s vašim zadkom a stehnami. Cvičenie a pohyb celkovo pomáha pri budovaní svalovej hmoty a tým sa buduje aj samotná stabilita tela.

4. Zlepší sa nočný spánok

Keď pri práci stojíte vynakladáte viac energie, ako pri práci v sede. Ak k tomu pridáte pravidelné cvičenie, zbavíte sa problémov so spánkom.

5. Predídete civilizačným chorobám

V bežnom živote sedíme priveľa, pri jedle, cestou do práce, v zamestnaní, či pri sledovaní televízie. Dlhodobé sedenie nepriaznivo pôsobí na naše zdravie, zvyšuje sa hladina cukru, inzulín stúpa, hladina hormónov je mimo normálu, metabolizmus sa spomaľuje, kalórie sa nespaľujú. Telo nefunguje tak, ako by malo. Lekári odporúčajú, ak už pri práci sedíte, behom dňa sa aspoň párkrát prejdite, ponaťahujte svaly.

Práca v stoji je fyzicky náročnejšia a únavná, bez iného vykonávaného pohybu zaťažuje svaly, tie sa môžu začať skracovať, čo vedie k zlému držaniu tela.

Je tiež pravdepodobné, že vás po pár dňoch začnú bolieť nohy. Ak jednoducho nie sme zvyknutí pracovať v stoji, telo sa začne brániť. Na internete však nájdeme veľké množstvo špeciálnych ortopedických podložiek, ktoré vás bolestí zbavia za krátky čas. Aby sme predišli problémom s chrbticou, ideálne je striedanie pozícií a činností.

Ako by mal vyzerať stôl pre prácu v stoji?

  •  Výška by mala byť taká, že pri ňom budete stáť vzpriamene, nikdy nie zhrbene;
  •  Pracovná doska musí byť vo výške lakťa;
  • Výrez pre telo, tak aby ste mohli oprieť lakte bez predklonu;
  • Monitor vo výške očí;

Pri dlhom sedení sa totiž v organizme okrem iného zvyšujú napríklad aj hladiny cukru, inzulín je na vrchole, hormóny sú tiež mimo normálu a telo nestíha fungovať správne.

Čítajte tiež: Čo spraví už jeden zhodený kilogram s naším telom? Takto zareaguje!

2017-01-25 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia