Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Návštevy krčiem vás môžu zmeniť: Dôvod, prečo sa im nevyhýbať!

Návšteva krčiem má blahodarné účinky na psychiku človeka.
Návšteva krčiem má blahodarné účinky na psychiku človeka. (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď vášmu partnerovi sa to nemusí páčiť, návšteva krčiem a pubov je pre vás prospešná! Určite ste postrehli, ako sa cítite dobre v kruhu svojich priateľov a pri svojom drinku. Časté chodenie do obľúbeného podniku však dokáže oveľa viac. Ovplyvní váš život!

Psychika má veľkú moc. Ak ste šťastní, je to vidieť navonok, máte zrazu rozžiarenú pleť a taktiež vás akoby zázrakom obchádzajú choroby. Kľúčom k pevnému zdraviu preto môžu byť návštevy krčiem, ktoré sú spojené s emočnou pohodou! K tomuto zaujímavému záveru prišiel výskum univerzity v Oxforde. Dospel k tomu na základe dotazníka, prieskumu Campaign for Real Ale a pokusu - pozorovania správania ľudí v krčmách.

Ukázalo sa, že tí, ktorých kroky často vedú do miestnej krčmy, majú tendenciu sa cítiť viac spoločensky angažovane. Sú veľmi dôverčiví a taktiež mali viac intímnych priateľstiev než ostatní, ktorých krčma nelákala. Odhalili to vedci na vzorke 2254 dospelých vo veku nad 18 rokov, ktorým kládli otázky, ako často navštevujú obľúbené podniky, či majú osobitné miesto, kde radi chodia a taktiež hodnotili ich osobné šťastie a spokojnosť so životom. Okolo 19,8 percent opýtaných sa priznalo, že majú svoj obľúbený lokál.


Nedajte sa oklamať falošným zdravím: Takto rozoznáte nebezpečný cesnak od domáceho!


Lepšie vzťahy v krčme ako v mestskom bare

V ďalšej časti výskumu odborníci sledovali správanie ľudí pri rozhovore v krčmách a baroch. Tí, ktorí trávia čas v krčmách, vedú dlhšie konverzácie so svojimi priateľmi ako tí v mestských baroch, ktorí majú tendenciu si stále kontrolovať telefón a konverzáciu prerušovať. Ak si teda chceme udržať vzťahy s priateľmi a blízkymi, podľa Ústavu experimentálnej psychológie na univerzite v Oxforde je miestna krčma lepšia ako podniky vo veľkých mestách.

"Priateľstvo si udržíme len osobným kontaktom tvárou v tvár. Digitálny svet to nespraví," dodal profesor Robin Dunbar.

V pohode a šťastní

Zásadnú úlohu zohrávajú endorfíny, ktoré spúšťa alkohol. Výsledkom je lepšia väzba komunity a sociálne vzťahy, ktoré vyčaria úsmev na tvári. Zrátané a podčiarknuté. Návšteva krčiem u nás vyvoláva pohodu, spokojnosť a celkovo lepšie duševné zdravie. Má blahodarné účinky na psychiku človeka. Samozrejme, s obmedzeným množstvom alkoholu. Ešte ste doma?

Čítajte tiež: Jeme každý deň lacný zabijak? Pravda o palmovom oleji a jeho súvise s rakovinou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9