Čo robí studený vzduch s naším telom? Zmeny, ktoré vás potešia!

Využite zimu vo svoj prospech!
Zdroj: profimedia.sk
2017-01-06 06:00:00

Keď ortuť teplomera dosahuje nulu či dokonca mínusové teploty, väčšina nebude chcieť robiť nič iné, len sa zabaliť do deky. Skôr, než budete preklínať toto počasie, pozrite sa naň z tej lepšej stránky. Zima má totiž aj pozitívne účinky na naše zdravie!

Chlad a mráz má len málokto skutočne rád. S takýmto extrémne studeným počasím prichádzajú aj zdravotné riziká, vrátane omrzlín, sezónnych afektívnych porúch a dokonca aj zvýšené riziko srdcových záchvatov. Niet divu, že plačeme za slnkom a teplom. Aj keď chlad má svoje negatíva, zároveň pôsobí aj pozitívne na ľudské telo!

Pozitívne účinky chladného počasia:

Spaľuje kalórie

Zrejme ste už počuli o hnedom tuku, čo je typ tuku, ktorý sa prirodzene vyskytuje v niektorých častiach tela a môže spáliť iný „biely“ tuk. V štúdii z roku 2012 výskumníci zistili, že chladné počasie, zdá sa, dokáže dať hnedý tuk do pohybu, vďaka čomu by nízke teploty mohli participovať na spaľovaní kalórií. Štúdia však bola malá, uskutočnila sa na šiestich zdravých mužoch. Odborníci síce upozorňujú, že epidémia obezity sa tým nevyrieši, ale aspoň by nám táto myšlienka mohla dať malú útechu, keď budeme nabudúce drkotať zubami v mrazivom počasí.

Spája nás s najbližšími a rodinou

Keď je vonku sychravo a zima, väčšinu času trávime doma. Počas tejto izolácie však máme tendenciu viac kontaktovať svojich najbližších a priateľov a viesť s nimi dlhé rozhovory, než inokedy. Potvrdila to štúdia z roku 2012, podľa ktorej vďaka studenému počasiu máme vlastne bližšie k rodine a známym.

Hmyz nebude mať šancu

Počas zimy sa znižuje počet hospitalizovaných pacientov z chorôb, ktoré prenáša hmyz. Počas leta v roku 2012 zúrila Západonílska horúčka, ktorej pôvodcom ochorenia bol West Nile Virus. Prenášačom tohto vírusu bol druh komára Culex. Prípady tohto ochorenia boli zaznamenané v severoafrických pobrežných oblastiach, v Južnej Európe, ale objavili sa aj na Ukrajine, Bielorusku, Rumunsku, Francúzsku, Maďarsku a Českej republike. Komárom sa darí v miernejších klimatických podmienkach, obvykle čakajú celú zimu, kým príde jar. Tak je to aj v prípade iných komárov a vôbec celkovo hmyzu, vrátane kliešťov, ktoré taktiež prenášajú chorobu, no neprežijú v extrémnom chlade.

Ľahšie zaspíte

Vaša telesná teplota stúpa a klesá počas 24 hodín. Najvyššia je zvyčajne hneď popoludní a najnižšia na úsvite. Ako sa vaše telo pripravuje na spánok, stráca teplo a vy ste zrazu ospalší, ako vysvetľuje Dr. Cameron Van den Heauvel z University of South Australia. Jedna štúdia dokonca odhalila, že tí, ktorí trpia nespavosťou, majú vyššiu telesnú teplotu, ako je obvyklé u zdravých dospelých jedincov. Navyše, ľahšie sa zaspáva, keď je v miestnosti chladnejšie. Ideálnou teplotou v spálni je okolo 18-22 stupňov Celzia. Využite chladné počasie vo svoj prospech a vyvetrajte si poriadne miestnosť pred spaním.

Môže znížiť zápal v tele

Je tu dôvod, prečo dávať ľad na zranené časti tela. Pokles teploty znižuje zápal, takže je skvelý napr. pri vytknutom členku. Chladné teploty môžu znížiť zápal a bolesť po celom tele.

V skutočnosti, športovci a kúpeľní hostia využívajú chlad ako nápravu na obnovu svalov. Štúdia z roku 2011 zistila, že pri extrémne nízkych teplotách, napr. pri tzv. kryoterapii, sa športovci viac zotavili z fyzickej aktivity, než pri odpočinku. Navyše, bežci, ktorí boli vystavení extrémne nízkym teplotám okolo -110 stupňov Celzia sa zotavili rýchlejšie než vtedy, keď oddychovali, ako uvádza The Atlantic. Vo wellness strediskách a kúpeľoch vyzerajú kryokomory podobne ako v parných saunách, samozrejme, s opačným účinkom.  

Budete mať čistejšiu pleť

Chladné počasie môže sťahovať póry a znižuje pravdepodobnosť vzniku vyrážok. Spomaľuje  a bráni sekrécii kožného mazu a tým pomáha udržiavať lesklú pleť a akné na uzde. Dokonca, podobne ako kryoterapia, spomaľuje starnutie. Prechádzka v zime dodáva červeň v lícach a vy vyzeráte mladistvejšie. Platí to hlavne pre majiteľky mastnej pleti. Nie u každého má priaznivé účinky. Suchá pleť by napr. viac privítala teplejšie počasie. 

Čítajte tiež: Najväčšie hrozby, ktoré nás čakajú v roku 2017: Na toto sa pripravte!

2017-01-06 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia