Najväčšie hrozby, ktoré nás čakajú v roku 2017: Na toto sa pripravte!

Ktoré choroby nás môžu skoliť v roku 2017?
Zdroj: profimedia.sk
2016-12-29 06:00:00

Mor či kiahne boli epidémie, ktoré pripravili o život množstvo ľudí. Aj keď ostali zabudnuté v minulosti, ľudstvo trápia iné, nebezpečné choroby. Pozrite sa, ktorým nástrahám by sme mohli čeliť v budúcom roku!

Blízka budúcnosť má pre nás pripravené choroby, ktoré už ukázali svoju silu! Predpokladá sa však, že nadobudnú ešte väčší rozmer. Čakajú nás hrozby, ktoré môžu ľudí obrať o to najcennejšie - zdravie! Udalosti tohto roka sú predzvesťou, ktorým chorobám budeme čeliť v roku 2017. 

Pozrite sa, ktoré choroby zaznamenali v posledných rokoch vzrast v počte nových prípadov a u ktorých možno predpokladať, že nám nedajú spávať ani tento rok!

Cukrovka

Počet diabetikov stále narastá! Na Slovensku sa vlani na cukrovku liečilo vyše 345 000 ľudí, pričom išlo hlavne o ženy. Ako uviedlo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), oproti roku 2014 sa ich počet zvýšil o 6 056 a v porovnaní s rokom 2006 ich bolo vlani až o 36 041 viac! Preto možno predpokladať, že si choroba "nájde" nových pacientov aj v roku 2017. 

Vlani pribudlo do evidencie ambulancií 21 909 novodiagnostikovaných cukrovkárov. 

"V 84,5 percentách prípadoch išlo o diabetes druhého typu, ktorý bol zistený prevažne pacientom nad 50 rokov. Diabetes prvého typu bol diagnostikovaný u 6,7 percenta populácie. Najviac novodiagnostikovaných diabetikov tohto typu bolo u 30- až 34-ročných osôb," približuje NCZI.

Z populácie liečených na diabetes mellitus malo vyše 90 percent osôb cukrovku druhého typu. Toto ochorenie vzniká najčastejšie v dospelosti alebo v starobe. Trpia naň najmä osoby s vyššou telesnou hmotnosťou a sedavým spôsobom života, pripomína NCZI.

Cukrovka je sprevádzaná viacerými zdravotnými komplikáciami, vrátane vysokého krvného tlaku, kardiovaskulárnych chorôb a ochorením obličiek. Nočnou morou pre pacientov je diabetická noha, teda postihnutie dolných končatín, ktoré vzniká v dôsledku zmien cievneho systému, nervov alebo tiež v dôsledku hypoglykémie. Často sa končí amputáciou!


Ako sa odrazí pravidelná konzumácia mäsového vývaru na vašom tele? Toto sa začne diať!


Závislosť (technológie)

V súčasnosti si bez počítača, mobilného telefónu a internetu mnohí nevedia predstaviť život. Veľký rozmach za posledné roky zaznamenali hlavne sociálne siete, ktoré sú mimoriadne populárne. Aj keď sme vďaka nim v kontakte s priateľmi, zasahujú do našich životov viac, než by sme chceli. Mnohí im podľahli tak, že sú priam závislí, pričom závislosť od sociálnych dietí funguje rovnako ako alkohol a drogy!

Hodiny trávia pri počítači, chvália sa svojimi zážitkami a úspechmi, každú chvíľu zverejňujú svoje fotografie a sledujú koľko lajkov im pribudlo. S týmto problémom súvisí novodobá choroba - selfitída! Ide o mentálnu poruchu prehnaného robenia selfie. Keby nebolo sociálnych sietí, nevznikol by fenomén a tiež diagnóza selfie. Ľudia získajú pocit obohatenia a uznania za lajky, resp. reakcie na fotografie od druhých. Preto samých seba neustále fotografujú a fotografie zverejňujú na sociálnych sieťach, čím prezentujú svoju krásu. Automaticky očakávajú chválu na svoju adresu. Podľa Americkej psychiatrickej asociácie je selfitída mentálnou poruchou a pridávajú sa k nim aj psychológovia. Očakáva sa, že počet ľudí s touto diagnózou sa bude zvyšovať, napr. v Kórei a v Japonsku už nadobúda veľkých rozmerov! 

Obezita

Pandémia 21 storočia! Obezita a nadhmotnosť sú globálnym problémom, preto hovoríme o globezite. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpelo v roku 2014 viac ako 1,9 miliardy dospelých osôb nadhmotnosťou a ďalších 600 miliónov obezitou. Výnimkou nie je ani Slovensko, v ktorom je situácia alarmujúca!

„Viac ako 60 % slovenskej dospelej populácie v produktívnom veku má nadhmotnosť alebo obezitu. 25 % dospelých mužov a žien spĺňa kritériá pre obezitu a asi 1 % slovenskej dospelej populácie patrí do kategórie ťažkej obezity. Narastá obezita v detskom a adolescentnom veku“, dopĺňa MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., predsedníčka Obezitologickej sekcie SDS.

Obezita sa spája s 2-násobne vyšším rizikom vzniku kario-cerebrovaskulárnych komplikácií (infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda), s 3- až 7-násobným zvýšením výskytu cukrovky 2. typu, 55% nárastom depresií a 5,5% zvýšením rozvoja nádorových ochorení. Ide o chronické ochorenie, ktoré významne skracuje dĺžku života!

Antibiotiká nebudú zaberať

Strácajú účinok! Rezistencia je výrazným problémom posledných rokov. Kvôli tomu vraj do roku 2050 zomrie vyše desať miliónov ľudí, ako uviedla štúdia Antimicrobial Resistence. Spolu s liekmi sa vyvíjajú baktérie, ktoré sú odolnejšie a antibiotiká tak strácajú efekt. Ak by antibiotiká stratili svoju účinnosť, operácie, transplantácie orgánov či iné choroby by sa mohli stať smrteľnými nebezpečenstvami.

Nepomáha tomu ani fakt, že lieky mnohí denne užívajú i napriek tomu, že ich nepotrebujú. Chodia za lekármi, aby im predpísali antibiotiká, pritom na chorobu, ktorej trpia, nie sú potrebné! 

Čítajte tiež: Odstráňte si zubný kaz bez lekára: Zázračný trik, ktorý pomôže!

2016-12-29 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: TASR, red, tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia