Ako sa odrazí pravidelná konzumácia mäsového vývaru na vašom tele? Toto sa začne diať!

Vývar je veľmi zdravý, mal by mať miesto va vašom jedálníčku.
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-16 18:00:00

U niekoho patrí k nedeľnému obedu, pre iných je to jedlo pre výnimočnú príležitosť. Vôňa pripraveného vývaru patrila k sviatočnejšiemu obedu už v časoch minulých. Nedáte dopustiť na túto domácu polievku? Po tomto zistení si ju doprajete častejšie!

Vývar je jednoducho základ. Nie je len skvelou ingredienciou pri príprave pokrmov, ktorým dodá špecifickú chuť, ale považuje sa i za skvelú polievku pri niektorých zdravotných ťažkostiach. Či už si zvolíte kurací, slepačí či hovädzí vývar, zakaždým telu dodáte dôležité živiny, minerálne látky a taktiež vitamíny. Priaznivé účinky mäsového vývaru poznali už naše staré mamy a potvrdili ich mnohí odborníci i v súčasnosti!

Čo dokáže?

  • Zasýti vás na dlhšiu dobu, vďaka čomu nebudete mať chuť na iné jedlo.
  • Neobsahuje veľa kalórií (odporúča sa z neho odstrániť tuk pomocou papierovej vreckovky alebo vložiť ho do chladničky a neskôr mastné časti jednoducho vyloviť lyžicou), takže je vhodná aj pri diétach.
  • Podporuje látkovú výmenu.
  • Obsahuje veľa minerálnych látok (draslík, horčík, fosfor, vápnik a železo).
  • Zelenina v ňom obsiahnutá poskytuje telu vitamín E i betakarotén, čo sú antioxidanty.
  • Kurací vývar znižuje krvný tlak a obmedzuje riziko vzniku aterosklerózy, no nesmieme ho presoliť.
  • Posilňuje imunitu.
  • Detoxikuje pečeň.
  • Je skvelý pri prechladnutí a chrípke - upokojuje sliznicu, vďaka čomu zmierňuje ťažkosti s nádchou a kašľom.
  • Bojuje s rôznymi zápalmi v tele a uvítajú ho i pacienti, ktorí majú problémy s nechutenstvom.
  • Vývar z kostí je bohatým zdrojom vápnika a fosforu a prospieva kĺbom.
  • Zlepšuje kvalitu spánku.
  • Redukuje potravinové intolerancie a alergie.
  • Odstraňuje celulitídu.

Najúčinnejší recept na pohladenie hrdla: Medicínsky zázrak, ktorý zlikviduje bolesti!


Recept na vývar

Nalejte do hrnca studenú vodu, vložte doň mäso (je jedno aké) spolu s koreninami (nové korenie, bobkový list). Priveďte do varu. Koreňovú zeleninu vložte do vývaru tak, aby sa naraz uvarila s mäsom. Miešajte polievku počas varenia, aby sa nezakalila. Ak sa vám zdá, že je voda mútna, vývar odstavte, nechajte vychladnúť a dajte do nej ošúpaný zemiak. Aby bola polievka číra, pridajte paradajku hneď na začiatku.

Ak chcete, aby mala polievka krajšiu farbu, dajte vývar variť s neošúpanou cibuľou. V prípade hovädzej polievky vhodte do vývaru pred dokončením sušené hríby a pred servírovaním ich vyberte. Posoľte až krátko pred dokončením. Na dochucovanie použite zeleninu alebo bylinky. Napr. zelená paprika dodá špecifickú vôňu a ligurček lekársky príjemnú arómu. Dobrú chuť!

Čítajte tiež: Používate počas chladných dní elektrickú vyhrievaciu deku? O tomto by ste mali vedieť!

2016-12-16 18:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia