Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo sa vtedy deje? Takto vyzerá mozog, keď veríte v Boha

Náboženské skúsenosti aktivujú určité miesta v mozgu.
Náboženské skúsenosti aktivujú určité miesta v mozgu. (Zdroj: thinkstock.com)

Milióny ľudí na svete veria v Boha. Niektorí cítia Božiu prítomnosť pri počúvaní kázne či zažívajú zvláštny pokoj pri modlitbe. Nová štúdia odhalila, že tieto náboženské a duchovné skúsenosti môžu byť obohacujúce pre ľudský mozog.

Spôsobujú zmeny v mozgu

Náboženské skúsenosti aktivujú miesta v mozgu, ktoré spúšťajú rovnaký mechanizmus odmien ako sex, hudba či dokonca drogy. Tento pocit je každému dobre známy. Zažili ste ho, keď ste boli zamilovaní, alebo keď ste počúvali stále tú istú obľúbenú pieseň.

"Ide o oblasti mozgu, ktoré vyzerajú, ako by mali byť prepojené s náboženskými a duchovnými skúsenosťami. Napriek tomu, že náboženská neuroveda je mladý odbor, zrealizovali sme prvú štúdiu, ktorá ukázala aktiváciu nucleus accumbens, čo je oblasť mozgu, ktorá spracováva informácie súvisiace s motiváciou a odmenou," povedal doktor Jeffrey Anderson z University of Utah a hlavný autor štúdie.

Ako ďalej dodal, milióny ľudí robí dôležité rozhodnutia v živote založené na duchovných a náboženských pocitoch a skúsenostiach.

"Je to jeden z najsilnejších vplyvov na naše sociálne správanie. Vieme však tak málo o tom, čo sa skutočne deje v mozgu počas týchto skúseností!"

Pre účely tejto štúdie bolo 19 dospelých mormónov, teda členov cirkvi, podrobených výskumu. Boli im skenované mozgy pomocou funkčnej magnetickej rezonancie počas toho, ako plnili určité úlohy. Tie zahŕňali odpočinok po dobu šiestich minút, sledovanie šesťminútových cirkevných oznámení o členstve a finančných správach, čítanie citácií náboženských vodcov počas ôsmich minút, zapojenie sa do modlitby po dobu šiestich minút, čítanie biblie po dobu ôsmich minút a sledovanie videa s náboženskými prejavmi, stvárnením biblických scén a s členmi zboru. Účastníci boli požiadaní, aby určili prípad, kedy zažívali duchovné pocity.

Pri analyzovaní skenov sa vedci bližšie pozreli na stupeň duchovných pocitov, ktoré účastníci zažívali a hlásili. Potom sa pozreli na oblasti mozgu, ktoré boli súčasne aktivované. Vedci zistili, že určité oblasti mozgu trvalo "svietili", ak účastníci hlásili duchovné pocity.

Mozgové oblasti zahŕňali nucleus accumbens, teda časť spojenú s odmenou, frontálnu pozornosť, ktorá sa spája so sústredenou pozornosťou a ventromediálnu prefrontálnou kôru, ktorá sa spája s mravnými úvahami.


Najväčšie hrozby, ktoré nás čakajú v roku 2017: Na toto sa pripravte!


"Bolo zaujímavé zistiť mieru duchovnej skúsenosti, ktorú má veriaci človek. Samozrejme, je to subjektívne, ale zdá sa, že ju celkom dobre zachytili," povedal Dr. Andrew Newberg, neuroteológ a profesor urgentnej medicíny a rádiológie na Thomas Jefferson University, ktorý nebol zapojený do štúdie.

Dodal, že nová štúdia podporuje predchádzajúci výskum, ktorý bol spojený s duchovnými a náboženskými skúsenosťami a komplexnými neurónovými prepojeniami.

"Je tiež zaujímavé sledovať zmeny vyskytujúce sa v mozgu. Zároveň potvrdzujú predchádzajúce štúdie, ktoré skúmali modlitby a meditácie a zistili zmeny v oblastiach mozgu a taktiež v oblasti zvanej striatum, čo je časť mozgu spojená so systémom odmeňovania."

Vzhľadom na to, že výsledky štúdie sa pozorovali len na určitej skupine ľudí, teda na mormónoch, je potrebný ešte ďalší výskum, či by podobné zistenia mohli nastať aj u ľudí iného vyznania, ako sú katolíci alebo moslimovia.

Znižujú depresie i úzkosť

Taktiež sú zaujímavé potenciálne zdravotné prínosy náboženských zážitkov.

"Všeobecne platí, že náboženské a duchovné viery znižujú depresie, stres a úzkosť a poskytujú ľuďom pocit zmyslu. Na druhej strane je tiež dôležité porozumieť možným negatívnym dopadom," povedal odborník.

Mechanizmus odmeňovania by sa mohol aktivovať v mozgu počas duchovných alebo náboženských zážitkov, lebo posilňuje presvedčenie, vieru, v ktorú veríte, ako dodal Jordan.

"Ak v niečo silne veríte a ste o tom presvedčený, cítite sa lepšie a bezpečnejšie," dodal Grafman, riaditeľ na Rehabilitačnom inštitúte  v Chicago a profesor na Northwestern University.

Štúdium náboženskej viery môže veľa odhaliť o ľudskom mozgu. "Ide vlastne o jednu z vecí, ktoré robia z človeka človeka." Náboženstvo jednoznačne nejakým spôsobom ovplyvňuje mozog. No hrajú v tom úlohu aj iné kognitívne procesy..

Čítajte tiež: Žlčníková sezóna v plnom prúde: Pozor na záchvaty z bleskových diét!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9