Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Katastrofa v podobe symbola Vianoc? Pravidlá pri výbere stromčeka!

Kúpili ste už tohtoročný stromček? Mali by ste vedieť, ktoré zásady sa oplatí dodržiavať!
Kúpili ste už tohtoročný stromček? Mali by ste vedieť, ktoré zásady sa oplatí dodržiavať! (Zdroj: thinkstock.com)

K Vianociam neodmysliteľne patrí rodinná pohoda, teplo domova, darčeky, vianočná kapustnica, ryba či šalát. Vianoce by ale neboli Vianocami bez stromčeka. Ak ešte stále rok čo rok kupujete živý stromček, mali by ste si osvojiť pár základných pravidiel.

Chvíľa nepozornosti a...

Ani stavanie stromčeka. Stačí, ak vám voňavý zelený strom padne na nohu a na svete je problém. Samozrejme, manipulovať by sme s nimi mali opatrne, nech si pár dní pred zasadnutím si za sviatočne prestretý stôl neublížime.

Kedy staviate a ozdobujete vianočný stromček?

Zvyky a tradície sú rôzne, niekto stromček ozdobí týždne pred Štedrým dňom, niekto až priamo 24. Decembra. Nech je to akokoľvek, treba si uvedomiť jedno. Akonáhle je strom spílený, začne proces schnutia a suchý stromček v kombinácii so svetielkami či čo i len maličkou iskrou je hotová pohroma. Veď kto by chcel, aby mu symbol Vianoc zhorel do tla a s ním aj nábytok či sedačka v obývačke? Také sviatky si nepraje nikto z nás.

Stačí sekunda a stromček sa môže premeniť na horiace nebezpečenstvo, ktoré môže ublížiť nie len vám ale aj domu samotnému. Stačí, ak náhodou nebudete doma a nestihnete uhasiť požiar v začiatkoch. Preto stále častejšie odborníci a najmä hasiči upozorňujú nato, aby ste sviečky na stromčeku nenechávali zapnuté, hlavne ak nie ste doma.

Príde vám zvláštne polievať stromček? Možno áno, no práve to by mohlo pomôcť predísť katastrofe.

„Mali by ste stromček polievať každý deň, nanajvýš každý druhý,“ odporúča hasič Joe Hunter z hasičskej stanice v Sacramente v Kalifornii.

Požiar však môže vzniknúť nie len zo svetielok. Stačí, ak živý stromček umiestnite vedľa radiátora, ohrievača vzduchu. Všetko predstavuje potenciálny zdroj ohňa.

Užitočný typ od hasičov: pripravte sa na prípadný požiar. Najlepšie bude, ak budete mať v prípade núdze únikový plán, aby členovia rodiny vedeli, ako sa v takýchto prípadoch správať.

Podľa National Fire Protection Association sú požiare vianočných stromčekov skôr zriedkavé, no ak k nim príde, bývajú vážne a majú následky.

Aké sú odporúčania?

  • Pri výbere stromčeka sa zamerajte na ten, ktorý vyzerá sviežo, vonia, má zelené ihličie, ktoré neopadáva
  • Polievajte stromček denne, aby neuschol
  • Pred zdobením skontrolujte stav svetielok
  • Nemali by byť opotrebované, nemali by z nich trčať kábliky ani drôtiky
  • Udržujte stromček najmenej meter od zdroja tepla – od krbu, radiátora, sviečok či osvetlenia
  • Uistite sa, že stromček neblokuje východ z bytu či domu – v prípade požiaru potrebujete mať voľnú cestu von
  • Pred spaním vypnite svetielka na stromčeku, rovnako to platí aj pri odchode z domu
  • Strom začne vysychať v momente, ako vetvičky ovísajú alebo ihličie začne opadávať – je na čase ho vyhodiť
  • Skontrolujte funkčnosť požiarneho alarmu v dome či byte

Ach tie alergie...

Niet nad živý stromček. Nech už ste ho mali ako malí alebo ste si s rodinou založili novú tradíciu, mali by ste vedieť, že živý stromček predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre alergikov. Vôňa ihličia je síce príjemná, no živý strom je zdrojom plesní, ktoré sa zachytávajú na ihličí a okrem astmy spôsobujú svrbenie či kýchanie.

S ozdobami opatrne

Nehovoríme, že by ste mali mať na stromčeku dve vianočné ozdoby. Treba ale myslieť nato, že ak máte doma zvieratko ako mačičku či psíka alebo váš potom práve začal chodiť a všetko, čo je na dosah je najzaujímavejšie, myslite na jedno – najcennejšie ozdoby na horné vetvičky, menej ozdôb na dolné vetičky a ak je tá možnosť, položte stromček na poličku, aby nebol v dosahu.

Treba myslieť nato, že deťom všetko podáva ruky, zvieratká sa veľmi radi hrajú a ak stromček nestojí pevne, môže na nich spadnúť. Nehovoriac o tom, čo by sa mohlo stať, aby sa dieťa či zvieratko pustili do vianočných sladkostí zo stromčeka. Bolesti brucha ako vyšité! 

Stačí pár sekúnd...a pohroma je na svete 

Čítajte tiež: Voňavé zlo na adventnom venci: Prekvapí vás, kde sa skrýva zákerná choroba!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9