Je vám zima na ruky napriek tomu, že nosíte rukavice? Tu sú dôvody, prečo je to tak!

Máte neustále studené ruky, napriek tomu, že vonku nosíte rukavice a dnu máte horúco? Toto sú možné dôvody!
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-17 06:00:00

Zima udrela v plnej sile, vonku už len málokto chodí bez rukavíc, šálu či čiapky. Zimomraví sa nevedia dočkať leta, milovníci zimy zase snehu. Ak vám je po celý čas zima na ruky, pričom máte rukavice a vnútri sa snažíte zahriať, má to svoju príčinu. Zdravotnú.

Dôvodov, prečo vám je na ruky zima, môže byť viacero. Nie je to len zimým počasím, hoci to býva najčastejšou príčinou.. V tom prípade ju vyriešia kvalitné rukavice alebo šálka horúceho punču na vianočných trhoch. Čo ak to tak nie je? Môže to byť spôsobené aj niečím iným...

Máte zlý krvný obeh

Príčina studených rúk je v princípe jednoduchá. Do „vzdialených“ končekov prstov neprúdi krv, takže sa prsty neprekrvujú a výsledkom sú studené prsty a ruky. Preto, ak problémy so studenými rukami pretrvávajú aj po tom, ako vstúpite do vykúrenej miestnosti, problém je zrejme niekde vo vašom krvnom obehu. Srdce jednoducho nestíha pumpovať krv zo srdca až do končekov prstov. Nemusí to však znamenať, že ide o vážny zdravotný problém. Spôsobené to môže byť fajčením, problémami s hmotnosťou a zlepšenie môže prísť so zmenou životného štýlu.

Chudokrvnosť

Chudokrvnosť, teda nízka hladina červených krviniek môže tiež spôsobiť studené ruky, ale aj nohy. Okrem studených rúk sú tu však prítomné aj iné príznaky – letargia, búšenie srdca, bledá pokožka. Organizmu pri chudokrvnosti chýba železo, preto by sme ich do stravy mali čo najrýchlejšie zaradiť. Pochutnať si vo väčšom množstve môžete na zelenej listovej zelenine, červenom mäse, vajíčkach či hnedej ryži.

Tepny blokované tukom

Studené končatiny všeobecne môže spôsobovať aj ischemická choroba dolných končatín – teda zablokovanie prietoku krvi v končatinách v dôsledku usádzaniu tuku v cievach. Samozrejme, aj táto diagnóza ma viacero príznakov. Jedným z nich je, že po cvičení budete pociťovať bolesť. Je dobré vyhľadať lekára, pretože neliečená forma vás môže ohroziť na živote.

Raynaudov syndróm

Ak ste o tomto syndróme ešte nepočuli, je na čase si vysvetliť o čo ide. Bohužiaľ, nie je to až také jednoduché. Z neznámych dôvodov sa cievy v končatinách neprekrvujú, najmä ak sú na to „vhodné“ podmienky – stres alebo nízke teploty. Ako vieme, že ním trpíme? Okrem toho, že nám je na ruky zima, môžu sa nám triasť, byť biele a necitlivé, po tom, ako sa dostaneme do tepla alebo sa stav upokojí, cítime nepríjemné pichanie ako špendlíkmi.

Môže to byť aj niečo vzácnejšie

Vzácnou príčinou pomerne neznámeho Ryanaudovho syndrómu môže byť sklerodermia, autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje kožu a základné tkanivá. Varovným signálom je nadmerné zjazvenie a stvrdnutie kože, ktoré sa vytvára preto, lebo telo produkuje nadbytok kolagénu.

Príliš dlho sedíte

Končatiny, je jedno či ruky alebo nohy, sú najvzdialenejšími časťami tela. Od srdca prúdi teplo. Preto sa stáva, že vo väčšine prípadov je dôvodom studených rúk zlý prietok krvi. Preto je podstatné udržiavať ruky aj nohy v pohybe, aby krv prúdila. Ak dlho sedíme, zákonite končatinami nehýbeme. Preto sa vždy na chvíľku postavte, poprechádzajte sa a bude lepšie.

Fajčíte

S dlhodobým fajčením je spojená Bürgerova choroba. Tá spôsobuje zúženie a upchatie tepien a žíl v končatinách, čo opäť súvisí so zlým prietokom krvi. Zo začiatku táto choroba spôsobuje „iba“ studené ruky, neliečená vedie k odumretiu tkaniva, čo v najhorších prípadoch vedie k amputácii.

Cukrovka

Ak počas cukrovky lieta váš cukor hore dole, nie je to nič príjemné. Môže však prísť k tomu, kedy hladina cukru v krvi ostáva vysoká po dlhšiu dobu, čo môže viesť k poškodeniu tepny. Plak alebo tuk sa tam nahromadí, do končatiny sa nedostáva krv a pacient je často náchylnejší k studeným rukám.

Ste žena

Istá štúdia v USA odhalila, že ženy majú vyššiu teplotu ako muži. Súvisí to s hladinou hormónov.

Čakáte prírastok

Bazálna telesná teplota stúpa v skorých fázach tehotenstva, preto mnohé mamičky majú pocit, že im je zima. Anémia je jednou z vedľajších príznakov tehotenstva, preto ak vás trápia dlhodobejšie studené ruky, pozrite sa do kalendára, či vám náhodou „nemeškajú“.

Čítajte tiež: Menšie množstvo, veľký dopad: Toto spraví lyžička škorice s vaším telom za 45 minút!

2016-12-17 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: dailymail.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia