Ako dlho ľudia čakajú, kým zájdu za lekárom? Veľké odhalenie prieskumu!

Ak ste dlhšie chorá, neignorujte návštevy lekára!
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-18 06:00:00

Keď je váš domáci miláčik chorý, ihneď s ním idete k veterinárovi. Ak sa niečo na aute pokazí, namierite si to do opravovne. Ale keď sa ohlásia zdravotné problémy, tvárite sa, že o nič nejde.

Situácia, ktorá sa týka väčšiny ľudí. Telo hlási signály, že niečo nie je v poriadku. Viete, že keď vás dlhodobejšie niečo nepríjemne bolí, ste si istí, že to nie je normálne. Obzvlášť vtedy, ak to neprestáva a vy napriek tomu skúšate s tým bojovať. Potom už neostáva nič iné.. Len návšteva lekára. A to je ten problém.

Ignorujú lekárov

Nový výskum ukázal, že pacienti čakajú až osem týždňov, kým sa vyberú na prehliadku k lekárovi so zdravotnými problémami. Zatiaľ čo väčšina ľudí sa po čase dostaví k odborníkovi, ak príznaky začnú zasahovať do ich každodenného života, 21 % z nich sa dokonca na kontrolu nedostaví vôbec! Aby toho nebolo málo, 11 % pacientov si myslí, že by sa zdravotných problémov mohli zbaviť aj sami, bez pomoci lekára.

Prieskum jednoznačne odhalil, že radšej skontrolujeme stav oleja vo svojom aute, než by sme sa mali dostaviť na zdravotnú prehliadku. Dokonca niektorí sú ochotní ignorovať lekára dlhšie, než ostatní, čo potvrdzujú rozdiely v jednotlivých regiónoch. Napríklad ľudia žijúci v Birminghame navštívia praktického lekára približne do štyroch týždňov. V Bristole zase čakajú až dva mesiace pred nástupom k lekárovi. Výskum firmy Bupa ukázal, že 51 % hodnotí svoje zdravie tým, že sa jednoducho pozrú do zrkadla. Podľa nich, ak je všetko v poriadku zvonku, mali by byť zdraví aj zvnútra.

"Náš výskum ukazuje, že neustále odkladanie je vlastne spoločenský postoj, čo nie je prekvapujúce, keď  sme všetci stále zaneprázdnení. Ľudia musia vedieť, ako sa cítia najlepšie a keď tento pocit zmizne, treba s tým niečo robiť. Dozvedieť sa viac o svojom vlastnom zdraví znamená, vedieť  nabudúce, čo robiť, aby predišli ďalším problémom," povedal Philip Luce, riaditeľ zubnej kliniky vo Veľkej Británii.


Najznámejší liek na čiernej listine? Roky užívania, no takmer so žiadnym účinkom!


Nevedia, ako sú na tom 

Tretina ľudí uviedlo, že keby zmenili svoje zdravotné návyky, bolo by to lepšie, čo sa týka ich zdravotného stavu. Štvrtina sa zase priznala, že keď si začali všímať známky starnutia, urobili zmeny vo svojom životnom štýle. Prieskum tiež zistil, že štvrtina ľudí nemá vôbec tušenie, koľko váži. Sedemdesiatštyri percent nepozná svoje BMI a 10% nevie, aký má obvod pása, krvný tlak, pokojovú tepovú frekvenciu, krvný cukor alebo kapacitu pľúc.

Philip Luce dodal: "Tento výskum taktiež ukazuje, že napriek fantastickým pokrokom v medicíne, Briti pristupujú k svojmu zdraviu staromódne. V skutočnosti, ľudia s väčšou pravdepodobnosťou navštívia  lekára, ak uvidia na svojom tele niečo neobvyklé skôr, než keď majú  pocit nevoľnosti po dobu niekoľkých dní."

Ako dlho čakajú ľudia na návštevu lekára podľa regiónu:

1. Bristol - 8 týždňov

2. Edinburgh - 7 týždňov

3. Cardiff - 6,6 týždňov

4. Sheffield - 6,2 týždňov

5. Nottingham a Belfast - 6 týždňov

6. Liverpool - 5,9 týždňov

7. Newcastle - 5,6 týždňov

8. Reading - 5,5 týždňov

9. Manchester a Leeds - 5.15 týždne

10. Glasgow - 5.14 týždne.

11. Londýn - 4,98 týždne

12. Norwich - 4.85 týždne

13. Brighton - 4,57 týždne

14. Southampton a Plymouth - 4,4 týždňov

15. Birmingham - 4.07 týždne

Ani Slovensko nie je na tom práve najlepšie. Sme na tom podobne. Slováci sa zvyknú vyhýbať preventívnym prehliadkam i prehliadkam u zubára, ak ich niečo bolí. Spomeňte si, koľkokrát vás zabolel zub, po niekoľkých dňoch prestal, potom sa znovu ozval a vy ste nad tým len mávli rukou? 

Čítajte tiež: Najväčšie mýty o zmrazovaní potravín: Tieto nám vtĺkali do hlavy, pritom pravda je iná!

2017-01-18 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia