Najväčšie mýty o baktériách vyvrátené: Toto sa vám nebude páčiť!

Týmto mýtom o baktériách veríme. Ako je to s nimi v skutočnosti?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-22 06:00:00

Chrípková sezóna ukazuje svoju silu už niekoľko týždňov. Postupne zatvára školy a plní čakárne praktických lekárov. Hoci nie je liečiteľná antibiotikami, univerzálnym slovným spojením s prevenciou voči chrípke či inej choroby je dodržiavanie hygieny.

Či chcete alebo nie, baktérie sa nám nevyhnú, nech robíme hocičo. Nájdeme ich na kľučke od domu, na volante auta, na držiaku v autobuse. Sú prosto všade. Od oslabenej imunity ku chorobe je už potom len krôčik.

O baktériách ako takých koľuje veľa mýtov, ktorým veríme, potom sú tu fakty, ktoré nepoznáme no pre naše fungovanie sú dôležité.

Mýtus: Pravidlo 5 sekúnd 

Pravidlo 5 sekúnd pozná asi každý. Akonáhle vám jedlo spadne na zem, mali by ste ho zdvihnúť a zjesť iba v prípade, ak neleží na zemi viac ako 5 sekúnd. Je toto pravidlo užitočné, alebo je to iba výmysel?

„Je to nezmysel, baktérie sa na jedlo neprenášajú priamo,“ povedal doktor Wigglesworth, ktorý pracuje ako riaditeľ Infection Prevention Society.

Zároveň priznal, že ide o veľmi malú pravdepodnosť, že nastane riziko nákazy. Ak už sa máme niečím nakaziť, tak to bude otrava z nedostatočne upraveného jedla.

Mýtus: Používanie antibakteriálnych gélov nás dostatočne ochráni

Dieru na trhu v rámci ochrany nášho zdravia sa snažili firmy zaplniť tým, že vymysleli antibakteriálne gély. Môžete ho mať v kabelke, v taške, použijete ho vždy, keď je to potrebné. Hlavne ak nemáte čas si ísť toaletu a ruky si dôkladne umyť mydlom a vodou.

Hoci reklamy tvrdia, že gély dokážu usmrtiť až 99% baktérií, skutočný podiel mŕtvych baktérií je maximálne 60%.

Mikrobiológ, doktor Ron Cutler sa vyjadril, že je síce potrebné zmyť všetky viditeľné známky nečistôt, aby bola ochrana efektívna, no väčšina antibakteriálnych gélov je menej účinná v prítomnosti rôznych baktérií. Nezabraňujú prenosu gastroenteritídy alebo baktérií, ktoré spôsobujú žalúdočné problémy.

Mýtus: Príliš precízna dezinfekcia je pre nás zlá

Snažíte sa udržať poriadok v domácnosti za každú cenu, takže upratujete denne? Ani to niekedy nie je bohviečo. Práve nadužívanie čistiacich prostriedkov je jedna z príčin, prečo počet baktérií či alergénov narastá a znižuje sa schopnosť imunitného systému pomôcť nám v boji proti chorobám.

Existuje len málo dôkazov, ktoré podporujú túto teóriu. Nie je nič zlé na tom, aby sme všetko udržiavali hygienicky čisté, no to môžeme dosiahnuť so základnými čistiacimi prostriedkami,“ povedal doktor Wigglesworth.

Hygiena je pre udržanie nášho domu v čistote veľmi dôležitá. Stačí, ak prídete domov z práce a prinesiete so sebou niekoľko druhov. Nehovoriac o tom, koľko baktérií sa šíri pri spracovávaní potravín, ktoré donesiete domov z nákupu. Len pri práci s mäsom ste ohrození baktériami E.coli, Salmonella, Listeria. Preto treba po spracovaní umyť nie len nôž a dosku, ale aj okolie miesta, kde ste s mäsom pracovali, dostatočne si umyte aj ruky.  Všetko s nato určeným čistiacim prostriedkom.

Mýtus: Klíma je náš nepriateľ

Mnohí sa teraz isto zhrozili, veď klíma v lete je to najlepšie! Áno, je to pravda, prináša úľavu, chladný vzduch, príjemné osvieženie. Je potrebné mať na pamäti to, že je to iba prístroj a tie majú svoje chyby.

„Neexistuje žiaden dôkaz o tom, že klíma rozširuje nákazu v zimnom období. Existuje ale teoretické riziko, že v prípade ak je klíma v uzavretom priestore, kde vzduch nekoľuje, je potenciálne riziko recirkulácie choroboplodných zárodkov. V dnešnej dobe však väčšina klimatizačných jednotiek filtrujú starý vzduch von z budovy a do budovy prinášajú čerstvý vzduch a nahradzujú ho,“ povedala praktická lekárka Claudia Pastidef.

Mýtus: Antibakteriálne mydlá sú najlepšie

Antibakteriálne mydlá sú všeobecne považované za najlepší spôsob ako vyčistiť svoje ruky, pričom iba čistá voda nestačí. A to je práve naopak. Čistá voda funguje rovnako dobre ako akékoľvek mydlo.

„Spotrebitelia si môžu myslieť, že antibakteriálne mydlá sú účinnejšie v prevencii šírenia choroboplodných zárodkov, no neexistuje žiaden vedecký dôkaz, že sú lepšie ako obyčajné mydlo a voda,“ hovorí lekárka Janet Woodcock.

Čítajte tiež: Koniec kvapkám do nosa: Najlepší liek na prechladnutie sa skrýva za dverami spálne!

2016-11-22 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia