Používate počas chladných dní elektrickú vyhrievaciu deku? O tomto by ste mali vedieť!

Buďte opatrní s používaním elektrickej vyhrievacej deky.
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-12 06:00:00

Zahreje v chladných obdobiach roka a navyše, pôsobí blahodarne pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Mnohí si bez nej nevedia predstaviť mrazivé večery. Účinný pomocník, keď sa teploty vonku blížia k nule! Netreba však elektrickú vyhrievaciu prikrývku príliš preceňovať..


Elektrické deky sú primárne určené na zahriatie určitých častí tela. Sú vybavené uhlíkovými vláknami rozloženými rovnomerne po celej ploche, vďaka čomu máte hrejivý pocit tepla. Deky sa dajú použiť nielen na vybrané časti, čiže ruky, nohy, chrbát alebo krk, ale aj na celé telo. Ponúkajú možnosti, ako reguláciu teploty či časovač - zapnutie deky na určitý čas.

Kedy má negatívne účinky? 

Aj keď vaša milovaná elektrická prikrývka sa postará o príjemné chvíle v teple domova, zatiaľ čo vonku zúri mráz, zdroje tepla však môžu skôr uškodiť! Suchá koža na časti tela, kde máte vyhrievaciu deku, je len menší zdravotný problém, za ktorým sa môže skrývať prikrývka.

Ak ju človek použije raz za čas, nemá žiadne negatívne účinky. Ak ste však na nej doslova závislí celú jeseň i zimu a neviete si bez nej predstaviť domácu pohodu, potom môže ísť skutočne do tuhého! Odborníci upozorňujú na špecifický syndróm - ide o syndróm toastovanej alebo spálenej kože. V zahraničí nejde o žiadnu novinku, už pred siedmimi rokmi sa objavil prípad dvanásťročného chlapca, ktorý mal poškodenú kožu na ľavom stehne. K neprirodzenému zafarbeniu došlo po tom, čo školák hrával videohry na svojom laptope celé hodiny. Cítil ako mu hreje ľavá strana tela. Teplota v laptope sa totiž môže vyšplhať na vysoké teploty. Podobne pôsobí aj vyhrievacia deka!

Čo robí s pokožkou? 

Teplo z elektrickej prikrývky môže poškodiť horné vrstvy pokožky a povrchové žily, ktoré sa nachádzajú pod ňou. Následkom čoho vzniká hyperpigmentácia, zvyčajne vo forme škvŕn na pokožke.

"Infračervené žiarenie má na pokožku toxický účinok. Je to vlastne už len krok k spáleniu kože," tvrdí Mona Molnár, MD, klinický profesor dermatológie na Yale University.

Tento zdravotný stav spôsobuje svrbenie pokožky a dokonca môže tiež zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože! Riziko sa zvyšuje tým, ako často používate túto deku. Ak ste si na ňu zvykli tak, že ju mávate na sebe aj v noci, skutočne vám môže po niekoľkých mesiacoch spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.

Ak im chcete predísť a chcete si užívať len príjemné teplo, oplatí sa používať husté gély či vazelínu, ktorá pôsobí ako bariéra a chráni pokožku pred vplyvom tepla. Spozorovali ste malé tmavé škvrny? Zrejme ide o hyperpigmentáciu. Navštívte svojho dermatológa!

Čítajte tiež: Triky s kuchynskou soľou, ktoré vás položia na zadok: Po tomto nebudete chcieť nič iné!

2016-12-12 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia