Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž spával päť hodín denne: Dramatické zmeny v mozgu, ktoré ho zaskočili!

Nedostatočný spánok dokáže poriadne zamávať s ľudským telom.
Nedostatočný spánok dokáže poriadne zamávať s ľudským telom. (Zdroj: thinkstock.com)

Aby ľudský organizmus správne fungoval, potrebuje dostatok spánku. Odpočinok je nevyhnutný pre telo i dušu človeka. Vtedy dochádza k obnove a regenerácii buniek a ráno je človek plný energie. Stačí nám však 5 hodín odpočinku?

Odpoveď na túto otázku má muž, ktorý sa rozhodol podstúpiť experiment. Kvôli nemu si odoprial niekoľko hodín spánku, ktorý zredukoval len na päť. Vyskúšal tzv. polyfázický spánok. Ide o skrátený spánok, no v pravidelných intervaloch niekoľkokrát denne. Vyznávači tohto spánku spia v noci kratšie ako ostatní, na druhej strane, niekoľkokrát denne si zdriemnu. Obvykle oddychujú 4-5 hodín v noci a cez deň si dajú dvakrát šlofíka na 20 minút počas dňa. Podobne oddychoval aj muž, ktorý sa snažil zistiť, či je naozaj 7-8 hodinový spánok taký dôležitý pre zdravie človeka, ako sa hovorí.

Čo to s ním spravilo?

Začiatky bývajú najhoršie, inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Prvé dva dni boli preňho ťažké. Nemal žiadnu energiu na vykonávanie bežných vecí, ktoré dovtedy zvládal ľavou zadnou. Nedostatok spánku sa na ňom podpísal už na začiatku experimentu. Bol vyčerpaný a nemohol sa na nič sústrediť. Nedostatok energie spôsobuje pomalšie reakcie, zhoršenú pamäť, kognitívne problémy, nedostatok kreativity a zvýšenú podráždenosť. Za štyri dni bol jeho mozog mŕtvy! Nebol schopný nič robiť. Ako neskôr prehlásil, bol to najhorší zážitok v jeho živote!

Nedostatok spánku má však aj oveľa vážnejší dopad na ľudský organizmus. Jedna štúdia zistila, že účastníci, ktorí spali päť hodín denne a menej, mali až trojnásobné riziko kardiovaskulárnych chorôb v porovnaní s normálnymi spáčmi! Päť hodín spánku teda rozhodne nestačí, ack chcete normálne fungovať počas dňa...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9