Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skúste vstať o hodinu skôr ako bežne: Tieto zmeny nastanú!

Skoré vstávanie prinesie pozitívne zmeny do vášho života.
Skoré vstávanie prinesie pozitívne zmeny do vášho života. (Zdroj: thinkstock.com)

Väčšina pracujúcich nám dá za pravdu – kto by už len teraz, počas sychravej jesene, vstával o hodinu skôr? Veď takto už chodia niektorí z nás do práce za tmy! Ak by sme sa však aspoň raz prekonali, zistili by sme, aké pozitívne zmeny sa udejú!

  • Mohli by ste si zacvičiť

Ruku na srdce, koľkí z vás ste si dali predsavzatie, že od nového roka budete cvičiť? Keďže sa blíži ďalší prelom, môžete si to aspoň natrénovať. Skúste vstať o hodinku skôr a zacvičte si. Nemusíte nutne ísť o šiestej ráno do fitka, stačí pár cvikov doma, v pohodlí.

Táto zmena sa odrazí nie len na postave, predovšetkým sa premietne do produktivity a nálady. Budeme počas dňa menej stresovať, nezaskočia nás nečakané udalosti alebo povinnosti. Jednoducho budeme na deň pripravení lepšie, ako keby sme si pospali dlhšie.

  • Budeme zdravšie jesť

Keďže sme si privstali, budeme sa môcť lepšie pripraviť na nasledujúci deň. Jednak sme si už mohli zacvičiť, na druhej strane si budeme môcť naplánovať jedlo na celý deň. Ak sme si deň vopred nepripravili raňajky, nič nám nebráni v tom, aby sme to stihli ráno.

Vyvarujeme sa tak fast foodu, narýchlo kúpenému a dopredu nepremyslenému jedlu, ktoré nám pridá nejaké to kilečko navše.

Northwestern University uskutočnila v roku 2011 štúdiu, podľa ktorej tí, ktorí dlhšie spia, potrebujú o 248 kalórií denne viac, zjedia dvakrát toľko nezdravého jedla z fast foodov a polovicu viac ovocia a zeleniny ako tí, ktorí vstávajú skôr ráno. Tie porcie ovocia a zeleniny by sme nejako predýchali, alarmujúce je to množstvo nezdravého jedla. Vedci tiež priznali, že tí, ktorí dlhšie spia, majú aj vyššie priemerne BMI.

Takže miesto vylihovanie by sme si malo ráno o hodinku privstať, pripraviť si raňajky, v ktorých by mali byť obsiahnuté bielkoviny, veľa ovocia a celozrnný toast. Takéto raňajky vás pripravia na deň a energii budete mať viac ako dosť.

  • Budete mať lepšiu náladu

Áno, zo začiatku to tak zrejme nebude vyzerať, pretože predsa len vstať z vyhriatej postele nie je práve činnosť, ktorú by ste chceli robiť. Myslite ale nato, ako dobre vás táto hodinka pripraví na nasledujúci deň.

Rôzne štúdie potvrdzujú, že ranné vtáčatá sú spokojnejší a pozitívnejší ľudia ako tí, ktorí sa zobúdzajú neskôr. A to chceme byť všetci, či nie?

  • Budete viac produktívni

Ako sme už vyššie uviedli, hodina „ k dobru “ je pre náš život veľmi prospešná. Súvisí to aj s tým, že sa tak vyhneme rannému zhonu, ktorý nás „naštartuje“, hoci nie v dobrom slova zmysle. Zrazu budeme musieť všetko riešiť v rýchlosti, v zhone, na mnoho vecí tak zabudneme.

Ak vstaneme ráno skôr, budeme môcť v pokoji popremýšľať, čo v nasledujúci deň budeme musieť spraviť, aké povinnosti nás čakajú a načo by sme nemali zabudnúť. Proste sa pripravíme na nasledujúci deň v pokoji a tak budeme v práci produktívnejší.

  • Vyhneme sa premávke

Čo je lepšie, ako nestresovať v zápche a nerozčuľovať sa? Stihnúť ísť do práce na čas a bez veľkých problémov sa tam dostať na čas. Alebo aj skôr. V niektorých prípadoch prísť skôr znamená odísť skôr. Alebo stihnúť viac práce! 

Čítajte tiež: Dajte zbohom suchým perám: Takto to docieliť behom niekoľkých minút!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9