Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mýty o zdraví, ktoré nám vtĺkali do hlavy a prežili dodnes: Od pravdy majú ďaleko!

Kostice na podprsenke nespôsobujú rakovinu.
Kostice na podprsenke nespôsobujú rakovinu. (Zdroj: thinkstock.com)

Je mnoho mýtov, ktorým stále veríme a považujeme ich za pravdu. Striktne ich dodrživame s tým, že ak ich porušíme, stane sa niečo zlé. Vybrali sme 4 z nich a tu sú skutočné vysvetlenia!

Ak čakáte dieťa, nemali by ste jesť ryby!

Tehotenstvo spravádzajú „chúťky“, ktorým jednoducho neodoláte. Či je to už psychikou alebo je to spôsobené „rozhádzaním“ zmyslov, sem tam máme chuť na prazvláštne kombinácie.

Jednou z kontroverzných tém pri tehotných ženách sú nepochybne ryby. Čiastočnú úľavu priniesol časopis American Journal of Epidemiology. Výsledky v ňom uverejnené hovoria o tom, že tehotné ženy by sa rybám rozhodne nemali vyhýbať. Niekoľko porcií rybieho mäsa totiž pomáha zvyšovať IQ u detičiek.

Jeden háčik to predsa len má. Niektoré ryby obsahujú vyššie hladiny ortuti a tá by mohla byť potenciálnym nebezpečenstvom budúcich matiek. Preto z jedálnička vynechajte mečiara, žraloka, makrely.

Kostice na podprsenke spôsobujú rakovinu!

To je síce dosť odvážne tvrdenie, no mnohí mu veria. Hovorí sa, že kostice, najmä na úzkej podprsenke stláčajú lymfatický systém, čim v tele hromadia toxíny.

Aká je realita? Najnovšie výskumy ukázali, že strih či čas, ako dlho nosíte podprsenku nemá vplyv na rozvoj rakoviny prsníka.

Pukanie prstov spôsobuje artritídu

Ak má niekto z vašich blízkych tento „zlozvyk“ v obľube, je len otázkou času, kedy ho niekto začne strašiť artritídou.

V prípade, že praskanie prstov nespôsobuje bolesť, je to v poriadku. Je to iba nepríjemné pre okolie. Štúdie nepotvrdili, že by praskanie spôsobovalo artitídu, rovnako ale potvrdilo, že túto chorobu dostanete, či si prsty pukáte alebo nie.

Nejedzte sóju, inak nebudete mať deti

Tak aj s týmto nás strašia a pomerne často. Testy na zvieratách to síce z časti potvrdili a to najmä kvôli fytoestrogénom. Nie je to ale dostatočný dôkaz pre ľudí.

Isté výskumy ale naznačujú, že proteín, ktorý ženy získavajú z prevažne sójových a rastlinných potravín, majú nižšie problémy s ovuláciou. 

Čítajte tiež: Nedostatok spánku spôsobí zmenu, akú ste nečakali!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9