Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nepotláčajte túžbu dať si šlofíka: Krátky spánok sa ihneď odrazí na zdraví!

Dávate si šlofíka niekoľkokrát za deň, pretože ste unavení? Pozrite sa, či je to pre zdravie ideálne!
Dávate si šlofíka niekoľkokrát za deň, pretože ste unavení? Pozrite sa, či je to pre zdravie ideálne! (Zdroj: thinkstock.com)

Práve máte po dobrom obede a ste opäť v pracovnom nasadení. Nemôžete sa však sústrediť. Hlava vám padá nadol, očné viečka sa vám zatvárajú, jednoducho máte chuť si aspoň nachvíľu zdriemnuť. Ale nespravíte to, skrátka, je to pre vás strata času. Spať sa má predsa v noci, nie?


Ak mozog vypne a akosi nepracuje a viečka klipkajú o sto šesť, zvyčajne sa to snažíte zachrániť kávou, aby ste mohli pokračovať  a fungovať normálne počas dňa. Na druhej strane myslíte len na jedno - tak by som si "schrupol". Prečo však potláčate túžbu dať si chvíľu šlofíka? Na tom nie je nič zlé, ba práve naopak! Budete sa čudovať, ako sa to odrazí na vašom zdraví.

Môže pomôcť s výkonom

Niektoré štúdie hovoria, že krátky spánok vám pomôže obnoviť všetku energiu, ak ste ju už stratili v priebehu náročného dňa. Aby toho nebolo málo, šlofík vám tiež pomôže zlepšiť motorické reakcie. Podľa Dr. Sary C. Mednicka zvyšuje zmyslové vnímanie a obnovuje citlivosť zraku, sluchu a chuti. Účastníci niektorých štúdií ukázali väčšiu emocionálnu odolnosť a lepšie kognitívne funkcie. Šlofík slúži ako "reštart systému".

Zlepšuje pracovnú pamäť

Tento typ pamäte používame na prácu viacerých zložitých úloh naraz. Ak ju chcete zlepšiť, šlofík vám v tom pomôže.

Riadi vašu chuť k jedlu

Podriemkávanie vám môže pomôcť ovládať chute a zabrániť prejedaniu.

Znižuje úzkosť

Ak nemáte dostatok spánku, vaše telo to cíti a začne produkovať prebytok stresového hormónu kortizolu. Aj kratší spánok má na to vplyv a zníži nadmernú produkciu kortizolu. Budete sa cítiť uvoľnene a sviežo.

Znižuje riziko srdcových ochorení

Vedeli ste o tom, že tí, ktorí mávajú poludňajšiu siestu najmenej trikrát týždenne majú o 37 percent menšiu pravdepodobnosť, že zomrú na srdcové choroby? U mužov je to až 64 percent! Zistila to štúdia z roku 2007, publikovaná v časopise Archives of Internal Medicine.

Národná spánková nadácia odporúča krátke zdriemnutie na dvadsať až tridsať minút pre lepšiu bdelosť a výkonnosť bez toho, aby ste sa po tom cítili omámení a ešte viac unavení.

Čítajte tiež: Koniec kvapkám do nosa: Najlepší liek na prechladnutie sa skrýva za dverami spálne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9