Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toaletný papier ako hrozba? Ženy z neho môžu ochorieť!

Správnym používaním toaletného papiera sa vyhnete mnohým zdravotným problémom v intímnych partiách.
Správnym používaním toaletného papiera sa vyhnete mnohým zdravotným problémom v intímnych partiách. (Zdroj: thinkstock.com)

Aj taká bežná vec, ktorú používame každý deň a bez ktorej by sme nedokázali predstaviť každodenný život, sa môže zmeniť z pomocníka na nepriateľa. Za dverami toalety sa skrýva niečo, čo by nám mohlo uškodiť. Platí to pre nežnejšie pohlavie.

Niekedy sa stáva, že má žena intímne partie mierne opuchnuté a podráždené. Väčšinou nad tým len mávne rukou. Aj tak po chvíli zmizne. Zamysleli ste sa však nad tým, z čoho to môže byť? Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že je za tým nejaká infekcia alebo prechladnutie, na vine môže byť v skutočnosti niečo úplne iné. Obzvlášť vtedy, ak sa fyzicky cítite dobre. V tom prípade hľadajte vinníka na toalete - toaletný papier!

"Toaletný papier môže podráždiť predsieň pošvy a samotnú pošvu, obzvlášť vtedy, ak máte citlivú pokožku," upozorňuje urológ a gynekológ Michael Ingber z Centra špecializácie na zdravie žien.

Môže spôsobiť rôzne infekcie, ak ho používame nesprávne. A nielen to.

Mikrorezné rany

Môže to znieť hrôzostrašne a nebezpečne, ale aj to sa stáva. Stačí, keď sa dole utriete príliš silno alebo má papier drsnejší povrch a malé rezy na pošvovej predsieni sú na svete.

"Tkanivo je v tejto oblasti veľmi jemné a citlivé. Treba sa uistiť, že používate jemnejší toaletný papier," varuje Jessica Shepherdová, odborná asistentka klinického pôrodníctva a riaditeľka neinvazívnej gynekológie na University of Illinois College of Medicine v Chicagu.


Takto má vyzerať správne splachovanie toalety: Ak to nebudete robiť, koledujete si o veľa!


Malým reznými ranami sa to všetko len začína. Vedú k podráždeniu, opuchu až k infekciám.

Infekcia močových ciest

Má odstrániť zvyšky moču, no pritom môže spôsobiť infekciu močových ciest. Ako je to možné?

"Ženy majú krátku močovú trubicu, takže baktérie majú krátku cestu na to, aby sa dostali do močového mechúra. Ak sa utriete odzadu dopredu, pomôžete ľahšiemu vniknutiu baktérií do močových ciest. Aj preto sa odporúča utierať sa vždy spredu dozadu," tvrdí Michael Ingber.

Opuchy

Na výber máme rôzne druhy toaletných papierov. Dvojvrstvové, alebo trojvrstvové, s vôňou alebo bez..Tie voňavé obsahujú vonné látky, farbivá a mnoho iných chemikálií, ktoré dráždia pokožku a spôsobujú opuchy. To, že je papier biely ešte neznamená, že aj bezpečný! Môže obsahovať bielidlá, ktoré taktiež môžu negatívne vplývať na pokožku. Pozor aj na nadmerné utieranie. Netlačte príliš na intímne partie a vyberte si radšej mäkší toaletný papier.

Kvasinkové infekcie

Parfumovaný toaletný papier obsahuje chemické látky, ktoré narušia normálnu pH. Odtiaľ je už len krôčik k vzniku kvasinkovej infekcie. Ak s tým máte problémy a neustále bojujete s opakujúcimi sa infekciami, vyskúšajte hypoalergénny typ toaletného papiera.

Čítajte tiež: Mastná pochúťka, ako ju nepoznáte: Skryté liečivé účinky slaniny, ktoré vás položia na zadok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9