Skrytá hrozba v kúpeľni: Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťame pri sprchovaní!

Pozor na používanie špongie, ktorá je živnou pôdou pre baktérie.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-17 06:00:00

Zhodíte oblečenie, pustíte prúd horúcej vody a užívate si vône a príjemný relax. Sprchovanie nie je žiadna veda. Napriek tomu si jednou vecou škodíme! Mnohí ju pritom považujú za samozrejmú.

Horúca sprcha je po náročnom dlhom dni snáď ten najlepší nápad. Oddýchnete si, zmyjete všetky nečistoty a budete pripravení sa už len zababušiť do perín. Mnohí zvyknú na sprchovanie používať špongiu. Tak na seba ľahšie nanesú sprchový gél a hlavne lepšie vyčistia pokožku, či poprípade trochu rozprúdia krvný obeh jej masírovaním. Uvažovali ste však niekedy nad tým, či je vaša špongia vôbec čistá?

Živná pôda pre baktérie

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Clinical Microbiology zistila, že sprchovacie špongie sú v skutočnosti útočiskom pre bakteriálnu aktivitu!

"Špongie si získali veľkú popularitu ako exfoliatívne kozmetické pomôcky, ktorých cieľom je osviežiť, vyčistiť a popr. premasírovať kožu," tvrdia autori štúdie. "Prírodný produkt z lufy však hosťuje rôzne bakteriálne druhy."

Z lufy, čo je africká zelenina podobná cukete, sa vyrábajú prírodné špongie. Mnohí si zvolia práve ju v porovnaní s ostatnými. Avšak, musia rátať s jednou nevýhodou. V spleti drobných vlákien sa v nej veľmi rýchlo rozmnožia rôzne baktérie a iné mikroorganizmy. Drhnutím pokožky pomocou prírodnej špongie každý deň sa človek zbaví odumretých kožných buniek, no zároveň tým umožní ľahší vstup baktérií na ľudskú kožu! Ak sa to skombinuje s nedostatočnou starostlivosťou - špongia bude neustále mokrá a umiestnená na teplom a vlhkom mieste v kúpeľni, šanca na vznik baktérií sa zvyšuje. A to sa týka akejkoľvek špongie.


Žena odhodila podprsenku: O niekoľko týždňov neskôr nastala veľká zmena!


"Zvyčajne neodporúčam používanie sprchovacej špongie, keďže je často vystavená teplým a vlhkým podmienkam, ktoré podporujú rast baktérií a plesní. Radšej som za používanie dobrého čistiaceho sprchovacieho gélu, ktorý by sa mal aplikovať rukami," tvrdí dermatologička Dr. Stefanie Williams.

Preventívne opatrenia

Ak sa nechcete vzdať špongie, treba dodržiavať niekoľko zásad. Pred a po použití je potrebné ich opláchnuť horúcou vodou. Keď uschnú, treba ich dať na miesto, kde nie je vlhkosť a teplo. V opačnom prípade hrozí rozmnoženie baktérií, ale i nepríjemného zápachu, ktorý môže spôsobiť usadený kožný maz v kombinácii s mydlom a nečistotami. Taktiež nezabúdajte na ich pravidelné vymieňanie - raz za štyri týždne, príp. aj skôr, ak ste si všimli plesne či zapáchanie. Raz týždenne ich môžete dobre vymáčať v zriedenej octovej vode.

"Urobte hlavne všetko pre to, aby ste ju udržali v suchu. Ak uvidíte pleseň či zacítite nepríjemnú vôňu, zahoďte ju do koša," radí na záver Birnur Aral, Ph.D., riaditeľ Zdravia, krásy a environmentálnych vied v Good Housekeeping Institute.

Čítajte tiež: Odborníci upozorňujú: Vytláčanie vyrážok vás môže pripraviť o život!

2016-10-17 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: goodhousekeeping.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia