Zistite príčiny kruhov pod očami: Nie vždy totiž ide o únavu!

Trápia vás kruhy pod očami, pričom ste spali dlho a dobre? Toto sú možné príčiny!
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-12 06:00:00

Nevyzeráš dobre, tie kruhy pod očami si nemával...Aj vás niekedy takto privítajú v práci? Kruhy pod očami sú odjakživa spájané s únavou. Možno vás ale prekvapí fakt, že nie vždy zato môžu prebdené noci.

Bez ohľadu nato, koľko hodín spánku ste si (ne)dopriali, tmavé kruhy pod očami niekedy nezamaskuje ani ten najlepší make-up. A tiež automaticky nemusia predpovedať nedostatok spánku. Existuje totiž niekoľko iných príčin, prečo vás kruhy pod očami trápia. A ani jedna nesúvisí s nedostatkom spánku.

Tmavé kruhy môže spôsobovať alergia

Podľa odborníkov z Mayo Clinic môžu byť prejavom alergie okrem kýchania, kašľania či nepríjemných vyrážok aj kruhy pod očami. Koža pod našimi očami je totiž oproti ostatnej pokožke tenšia, má oveľa menej tuku a priestoru nato, aby skryla cievy. Tie sa v dôsledku alergie rozťahujú, rozširujú a sú viditeľnejšie ako inokedy.

Keď totiž niečo „podráždi“ imunitný systém, ten okamžite vyvoláva reakciu. Do tela sa uvoľňujú zlúčeniny histamínu, ktoré spôsobujú to, že cievy sa rozťahujú. Nepomáha tomu ani šúchanie očí, svrbenie, opuchy. Tieto indikácie totiž zhoršujú kruhy pod očami a môžu spôsobiť zápal.

Predzvesť upchatého nosa?

Jednou z príčin, prečo máme kruhy pod očami je aj prekrvenie našej nosnej sliznice. Keď máme upchatý nos, žily, ktoré vedú z nosa do mozgu sa rozšíria a stmavnú.

Ako tomu predchádzať? Postačiť by mali výplachy nosných dutín roztokom slanej vody, nosné spreje so soľou, ktoré pomáhajú zmierniť zdurenie nosovej sliznice. 

Čo ešte môže kruhy spôsobiť?

Štruktúra kostí na tvári

Či tomu chcete veriť alebo nie, kruhy pod očami nemajú nič spoločné s aktuálnou kondíciou vašej pokožky. Ide o to, ako je naša tvár vyformovaná. 

Niektorí ľudia totiž majú hlbšie slzné korytá pod očami, zatienenie alebo aj odsadenie, čo spôsobuje akoby "vzhľad tmy".

Jednoducho genetika

Tej sa proste brániť nemôžeme. To, čo sme dostali do vienka od rodičov neovplyvníme, patria medzi ne aj kruhy pod očami. Doktor Bruce Katz z laserového centra v New Yorku tvrdí, že v niektorých rodinách existujú dedičné podmienky nato, aby sme kruhy mali aj my. Najbežnejšie je to u ľudí zo stredomorského prostredia.

Dobrou správou je, že ak je to iba chyba pigmentácie, dermatológovia majú špecifické lasery, ktoré pomôžu zbaviť sa nepríjemných tmavých kruhov pod očami. 

Čítajte tiež: Odborníci upozorňujú: Vytláčanie vyrážok vás môže pripraviť o život!

2016-10-12 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: mirror.co.uk, red, goodhousekeeping.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia