Bizarný trik: Takto okabátite vlastné telo a zaspíte rýchlejšie!

Viete, ako vedci odporúčajú pripraviť organizmus na spánok? Slnečnými okuliarmi!
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-04 11:45:00

Problémy so spánkom zažil už každý. Hoci teraz už býva večer pomerne rýchlo tma, niekomu to môže ale nemusí vyhovovať. Svetlu však „neujdeme“. Cez deň svetlo, žiarovky v práci, doma svetlo z počítača, ktorý neraz vypneme až tesne pred zaspatím.

Trik, ako "okabátiť" náš organizmus 

Možno sa to bude zdať ako šialený nápad, no dve hodiny pred spaním si skúste nasadiť slnečné okuliare. Ak sa pýtate prečo, tu je vysvetlenie odborníka.

Glenn Landry tvrdí, že príliš veľa svetla ovplyvňuje cirkadiánny cyklus nášho organizmu. Svetlu sme vystavovaní takmer neustále, či už tomu prirodzenému alebo tomu umelému z monitorov, telefónov či televízie.

Vyriešiť to môžu okuliare. 

„O ôsmej večer, dve hodiny predtým, ako idem spať, si nasadím slnečné okuliare. Nie preto, že by som mal pred sebou „jasnú budúcnosť“, ale preto, že sa snažím o to, aby na mňa nepôsobilio svetlo. Snažím sa telu povedať, že už je koniec dňa,“ povedal Landry.

Teda je to akási forma predprípravy nato, že ideme spať, hoci sme ešte hore a možno dokončujeme poslednú prácu alebo len tak sedíme a sledujeme televíziu. Zrejme šero z okuliarov akoby v nás prebudilo túžbu ísť si ľahnúť a zaspať. Je to však iba polovica vyhratého súboja. Zápasiť s tým, ako veľmi a do akej miery nás svetlo z monitorov ovplyvňuje, sa dá do nekončna. Je dôležité vôbec začať. Toto všetko vedie k zvýšeniu cirkadiánnej dysregulácie. 

Čím sme starší, tým je to horšie

Teresa Liu-Ambrose výskum vedca Landryho a jeho spoluautorov zaujal. Prizvukuje však, že sledovanie a monitorovanie nášho cirkadiánneho systému je rovnako dôležitý v každom veku. Stimuly vo vyššom veku musia prichádzať vo vhodnejší čas.

Spolu s Landrym sa snažia zlepšiť kvalitu spánku najmä u seniorov. Ukázalo sa totiž, že je spojenie medzi zlým spánkom a rozvojom demencie. Skupina výskumníkov sa snaží pomôcť seniorom so spánkovými návykmi, pretože práve v ich veku je „náchylnosť“ na toto ochorenie vyššia.

„Spánok má veľký potenciál pri zachovaní zdravia nášho mozgu v priebehu celého nášho života,“ povedala Lu Ambrose.

Podľa nej je síce nápad so slnečnými okuliarmi náročný, no rozhodne pre zlepšenie kvality spánku potrebné niečo spraviť. 

Čítajte tiež: Čo sa deje s naším organizmom, keď sa dni začnú skracovať a je skôr tma?

2016-10-04 11:45:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: cbc.ca, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia