Čo sa v skutočnosti stane, ak sa nebudeme dva dni sprchovať?

Dva dni bez sprchy - čo to s naším telom spraví?
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-22 21:30:00

Hovorí sa, že všetkého veľa škodí. Ani s hygienou by sme to nemali preháňať, druhý extrém je zase nesprchovať sa niekoľko dní. Viete, čo sa vám môže stať, ak sa nebudete sprchovať po dobu dvoch dní?

Prirodzene na našom tele žije niekoľko stoviek rôznych baktérií, nevyhnú sa nám ani rôzne plesne. Všetko je to však normálne, na pokožke tieto drobné mikroorganizmy potrebujeme.

Stane sa ale, že dva či tri dni neuvidíme sprchu ani z diaľky. Čo nás čaká?

  • Premnoženie choroboplodných zárodkov a škodlivých baktérií môže spôsobiť nachladnutie
  • Tiež môže prísť k rôznym kožným infekciám, svrbeniu, čím sa na tele vytvoria malé ranky. A od toho je len kúsok k niečomu závažnejšiemu.
  • Nepravidelná hygiena má aj estetické následky. Na pokožke sa vytvorí vrstva potu a špiny, ktorá sa na pokožku denne dostáva z prostredia, v ktorom sa pohybujeme. Nielenže vyzeráme, akoby sme sa nesprchovali, môžeme aj nepríjemne zapáchať. Film, ktorý sa na pokožke vytvorí, môže viesť k dermatitis neglecta. Tento druh dermatitídy je kožným ochorením, ktoré vzniká nahromadením mazu, keratínu, potu, špiny, piesku, čo vedie k zafarbeniu pokožky a vytvoreniu plaku. Vytvoriť sa nemusí iba nedostatočnou hygienou ale aj stavom, kedy človeka niečo bolí, či ma zvýšenú citlivosť na dotyk.
  • Pot a baktérie narúšajú vrchnú vrstvu kože, čím prichádza k odlupovaniu vrchného tkaniva.
  • Ako sme už vyššie spomínali, neumývanie samého seba nie je len estetickým problémom, je to najmä o zápachu, ktorý za sebou nechávame. Baktérie, ktoré rozkladajú pot, vytvárajú v našom podpazuší rôzne chemikálie, ktoré smrdia a tak smrdíme aj my. Vezmite si len, ako dokážu niektorým z nás smrdieť nohy, keď sa v lete spotia. A presne niečo podobné nás čaká, keď sa budeme vyhýbať sprche!

Ako často je teda správne? 

To, ako často by sme sa mali sprchovať, záleží od viacerých faktorov. Prvý z nich je, v akom prostredí sa nachádzate.

Ak denne pracujete v prašnom prostredí, sprche by sme mali venovať každý deň aspoň niekoľko minút.

Ak ale pracujete v kancelárii, nie je vonku práve 30 stupňov a vy sa nejako extrémne nespotíte, stačí sa sprchovať obdeň. Dovtedy si stačí umyť tvár, podpazušie a iné časti tela, na ktorých sa baktérie najčastejšie vyskytujú.

Čítajte tiež: Veľké klamstvo: Antibakteriálne mydlá nefungujú, sú ešte horšie ako klasické!

2016-09-22 21:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: huffingtonpost.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia