Prečo nemôžete zaspať v nedeľu? Problém, ktorý trápi väčšinu ľudí!

Väčšina ľudí nevie zaspať v noci z nedele na pondelok.
Zdroj: T
2016-09-11 06:00:00

Ste unavení, no neviete zaspať! Čoraz častejší problém, s ktorým však mnohí bojujú hlavne koncom týždňa. Ako je možné, že práve z nedele na pondelok si neviete poriadne odpočinúť a neustále sa budíte?

Máte za sebou náročný víkend, ktorý ste strávili mimo domova. Vyčerpaní a unavení si líhate do postele a zatvárate oči. Ste pripravení ponoriť sa do ríši snov. Ubehne niekoľko minút, hodina, dve hodiny a vy ste stále hore! Vaše telo priam kričí po spánku, no vy nie a nie zaspať. Neustále sa prevaľujete z jedného boku na bok, no neprichádza..

Nespavosť trápi mnoho ľudí. Čo je zaujímavé, dochádza k nemu predovšetkým  v určitý deň počas týždňa. Hlavne v nedeľu sa u väčšiny objavuje problém so zaspávaním, ide o tzv. nedeľnú nespavosť. Čo je za tým a prečo práve tento deň?

Výskum uskutočnený spoločnosťou Monster zistil, že 62 percent z opýtaných na celom svete má problémy so spánkom v nedeľu. Podľa odborníka na spánok Dr. Raj Dasgupta z American Academy of Sleep Medicine a asistenta profesora klinickej medicíny na University of Southern California nejde o nič výnimočné. Je to úplne bežný problém, ktorý máta väčšinu ľudí: "Problémy so zaspávaním v nedeľu nie sú nič nové."


Citrónová voda ako mýtus? Pravda o tomto trende, ktorá vám otvorí oči!


Telo je zmätené

Údajne to súvisí s tzv. sociálnym jet lag. Ten vzniká v tele vtedy, keď dospávame sobotu aj nedeľu až do obeda a snažíme sa dohnať spánkový deficit z pracovného týždňa. Telo je však vtedy zmätené a dochádza k narušeniu biorytmov. Sociálny jet lag súvisí so zmenou doby spánku kvôli spoločenským okolnostiam. Týka sa nezrovnalosti medzi biologickým cirkadiálnym obrazcom  rytmov jedinca a jeho spoločnosťou vynúteným načasovaním spánku. Podľa Michaela Breusa, PhD, certifikovaného špecialistu na spánok neskoré zaspávanie počas týždňa a doháňanie spánku cez víkend spúšťa nedeľnú nespavosť.

Taktiež tomu nepridávajú zábavy a diskotéky celé noci a vyspávanie cez deň. Navyše, alkohol narúša spánok, takže sa budete budiť častejšie. Ako dodal Dr. Dasgupt, taktiež potláča uvoľňovanie antidiuretického hormónu ADHD, čo má za následok častejšie chodenie na záchod. Takže celkovo sa moc nevyspíte.

Nedeľnú nespavosť má však na svedomí začiatok blížiaceho sa týždňa.. Tým, že sa voľné dni končia a začínajú opäť pracovné povinnosti, človek nevie zaspať. Ide o psychický problém, kedy sa telo stresuje s blížiacim sa pondelkom. Vtedy sa uvoľňuje hormón kortizol, ktorý doslova prevráti myseľ hore nohami a narúša spánok.

Ako tomu zabrániť?

Tipy ako prekonať nedeľnú nespavosť:

  • Dodržujte cez týždeň, vrátane víkendu, svoj spánkový harmonogram
  • Nechodievajte spávať príliš skoro
  • Zostaňte po prebudení ešte 15 minút v posteli a užite si slnečné svetlo
  • Vyhýbajte sa kofeínu a alkoholu
  • Majte pri zaspávaní telefón umiestnený čo najďalej
  • Doprajte si pohyb v dopoludňajších hodinách

Čítajte tiež: Prečo dať ruky preč od cesnaku?

2016-09-11 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: thesun.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia