Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uprostred noci na záchod: Úžasný trik, ako po tom rýchlo zaspať!

Budí vás zo spánku plný močový mechúr?
Budí vás zo spánku plný močový mechúr? (Zdroj: thinkstock.com)

Dlhý a kvalitný neprerušený spánok je alfou a omegou správneho fungovania ľudského organizmu. Ten však dokáže narušiť jedna vec, nad ktorou len mnohí mávnu rukou a považujú ju za banalitu. Pritom sa týka väčšiny ľudí a oberá ich o oddych!

Svetlo ako nepriateľ

Výskumy ukázali, že málokto má osem hodín neprerušovaného, výdatného spánku každú noc. Veľký podiel má na tom bežná vec, akou je chodenie na záchod uprostred noci, ktorý môže narušiť odpočinok. V dlhodobom horizonte je nedostatok kvalitného dlhého spánku nebezpečný. Spôsobuje chronické zdravotné problémy, od obezity, cez cukrovku až po problémy s imunitou. Ukázalo sa, že priemerný dospelý človek má zatvorené oči menej ako sedem hodín. Aj v prípade, že si ľahol skôr. Ako je to možné?

„Ukázalo sa, že snáď jediným najväčším prispievateľom tohto problému so spánkom je používanie umelého osvetlenia a elektroniky v nočných hodinách. Tieto zariadenia emitujú svetlo modrej vlnovej dĺžky, kvôli ktorému si mozog myslí, že je deň,“ vysvetľuje Dr. Mercola.


Spálené jedlo ako hrozba? Pravda o tom, či spôsobuje rakovinu!


Ako rýchlo zaspať?

U mnohých sa stáva, že po tvrdom spánku ich v strede noci zobudí plný močový mechúr. Ísť na záchod alebo ostať v posteli a dúfať, že vydržíte až do rána? Ak by ste vstali z postele, vaše telo by sa prebudilo a po návrate do postele hrozí riziko, že sa vám bude ťažšie zaspávať. Existuje však jeden trik, ktorý odporúča Dr. Mercola, vďaka ktorému vám to nehrozí.

Skúste udržať aspoň jedno oko zatvorené, zatiaľ čo idete na záchod uprostred noci. Vplyv silných zdrojov svetla na sietnicu oka pôsobí na mozog, ktorému odošle signál, že je vlastne deň. Preto je pre mnohých ťažké opäť zaspať. Ak by ste totiž udržali jedno oko zatvorené, tento trik by vám mohol pomôcť rýchlo sa vrátiť do spánkového režimu po návrate do postele.

Keď je produkcia melatonínu potlačená

Ak chcete dobre spávať, je dobré mať denný rytmus, ktorý tiež zahŕňa pravidelnú expozíciu svetla počas dňa a naopak tmu počas noci. Intenzita svetla sa meria v jednotkách lux. Cez deň  sa tieto jednotky pohybujú okolo 100 000 na poludnie. V interiéri je to v rozmedzí od 100 až po 2000 luxov. Mozog začne vylučovať zvýšenú produkciu hormónu melatonínu, ktorý podporuje spánok okolo deviatej až desiatej večer. Vtedy sa už cítite ospalí. Niekde medzi 50 až 1000 luxov je rozsah, v ktorom svetlo začne potláčať produkciu melatonínu. Stačí, ak si rozsvietite svetlo na záchode a spánok je narušený. Trik s jedným okom zatvoreným alebo s privretými očami by mohol pomôcť!

Čítajte tiež: Kedy nie je vhodné používať kokosový olej?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9