Tučnieme z ovocia? Pravda, ktorú nechce nikto počuť!

Nie vždy je ovocie zdravé.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-26 06:00:00

Mal by byť súčasťou každého zdravého jedálnička, napriek tomu vie poriadne uškodiť! Ťažko uveriť tomu, že by ovocie mohlo byť nepriaznivé pre ľudské zdravie, no opak je pravdou. Ak si ho doprajete v určitú dobu počas dňa, preukáže vám opačnú službu!

Množstvo vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a iných výživných látok. To všetko v sebe ukrýva sladká, no zdravá pochúťka - ovocie. Ak chcete maškrtiť, práve ovocie je tou správnou voľbou. Možno ním nahradiť vysokokalorickú čokoládu, na ktorú máte chuť. Ak si doprajete jablko alebo banán, dodáte telu prospešné látky a zároveň zaženiete hlad.

Málokto si však uvedomuje, že okrem výživných látok ovocie obsahuje aj veľa cukrov, preto by sa jeho konzumácia nemala preháňať. Paradoxne by si mali naň dávať pozor hlavne tí, ktorí chudnú a sú milovníkmi fittness životného štýlu. Po tréningu by totiž nemali siahať na ovocie! Po cvičení sa jednoduché cukry z ovocia dostávajú priamo do tukových zásob.


Keď koža predpovedá zdravie: Tieto zmeny by ste si mali všímať!


Prečo a kedy povedať "nie" ovociu?

Mnoho ľudí zabúda na to, že každé jedno jedlo, vrátane ovocia, je palivo, ako dodal osobný tréner Callum Melly. Takže mali by sme zjesť toľko energie, koľko si vyžaduje náš denný energetický výdaj, najmä, ak ide o príjem sacharidov. Tie sú síce nevyhnutné pre ľudský metabolizmus a fungovanie mozgu, no dôležité je, aké sacharidy telu dodávame a kedy. Po cvičení by bolo najideálnejšie dodať telu zložité sacharidy. Tie sa vo svaloch ukladajú ako glykogén. Pri konzumácii ovocia sa fruktóza z neho ukladá v pečeni a neskôr aj v tukových zásobách.

Ak nechceme, aby sa ovocie premenilo na nášho nepriateľa, najlepšie je ho konzumovať skoro ráno a 15 minút pred začiatkom cvičenia. Vtedy telo cukor využije na ranné aktivity či cvičenie. Po cvičení dobre padnú vhod celozrnné výrobky v podobe celozrnnej ryže alebo varené zemiaky v šupke.

Čítajte tiež: Nedali ste obed do chladničky? Pravda o tom, či je dôvod na obavy, že sa pokazí!

2016-08-26 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.k

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia