Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je lepšie vykonávať potrebu posediačky alebo v podrepe? Odpoveď vás šokuje!

Pri vykonávaní potreby by sme nemali sedieť na záchodovej mise.
Pri vykonávaní potreby by sme nemali sedieť na záchodovej mise. (Zdroj: thinkstock.com)

V letných mesiacoch na nich narazíme častejšie ako inokedy. Reč je o tureckých záchodoch, ktoré u mnohých vzbudzujú odpor. Nájdeme ich v Ázii, Afrike, ale niekde aj v Chorvátsku, Turecku či v Bulharsku. Odpudzujú svojím vzhľadom, ale i tým, ako sa v nich vykonáva potreba. V západnej Európe a USA sme zvyknutí na bežný posed na záchodovej mise. Pritom odborníci jednoznačne tvrdia, že máme čo závidieť Aziatom!

 

"Moderná záchodová misa, na ktorej sedávame, je to najmenej vhodné zariadenie, aké by bolo možné vymyslieť." Túto vetu vyslovil ešte v roku 1966 Alexander Kira, profesor z Cornellovej univerzity. O niekoľko rokov neskôr sa však tieto slová potvrdili. Vysedávanie na záchode je pre mnohých obľúbenou činnosťou, ktorá je navyše pohodlná. Pre vylučovanie však nie je optimálna! Pri bežnom posede nemá totiž konečník ideálne podmienky na defekáciu (vylučovanie odpadových látok z tráviacej sústavy).

Nepohodlné, ale zdraviu prospešné

Turecký záchod má dieru v podlahe s funkciou latríny alebo splachovacie zariadenie, pripomínajúce do podlahy zapustené umývadlo. Vyprázdňovanie prebieha tak, že sa jednoducho dáte do drepu priam do otvoru alebo vyhradeného priestoru v toalete. Pre mnohých je takéto vyprázdňovanie neprirodzené, no výhodou podrepu je uvoľnený konečník i jednoduchší priechod stolice! Podľa nemeckej biologičky Giulie Endersovej približne 1,2 miliardy ľudí, ktorí vylučujú stolicu v podrepe, majú minimálny výskyt divertikulózy (črevné vydutiny) a menej hemeroidov. To sa však nedá povedať o tých, čo žijú na západe a sú zvyknutí na určitý komfort. Zvykneme dlho sedávať na záchodovej mise a tlačíme niekedy veľmi silno.

Sval musculus puborectalis, súhrnne nazvaný aj ako "zdvíhač konečníka" bráni nechcenému úniku stolice. Keď niekomu treba na záchod, jednoducho tento sval uvoľní a tým umožní defekácii. Avšak v pozícii, kedy sedíme na záchodovej mise, nedôjde k úplnému uvoľneniu. Navyše, dlhšie trvá vyprázdnenie - 130 sekúnd, zatiaľ čo v podrepe 50 sekúnd.

Čo je najlepšie? 

Štúdia v roku 2010 skúmala tri polohy - sedenie, mierny podrep a úplný podrep. Výsledky ukázali, že úplný podrep je najlepší, keďže v ňom dochádza k otvoreniu rekta a tým pádom k najpohodlnejšej defekácii. Potvrdila to i izraelská štúdia v roku 2003, ktorá tvrdí, že ľudia sú spokojnejší v polohe v podrepe.

Poloha v sede má svoje praktické dôvody. Je jednoduchšia pre fyzicky menej zdatných alebo obéznych ľudí. Taktiež je pre mnohých civilizovanejší, turecký záchod máme podvedome spojený skôr s nekultúrnym a nehygienickým kontextom. Zrejme ťažko niekoho presvedčiť, aby vyšiel zo svojej komfortnej zóny a posediačky sa vyprázdňoval kvôli zdraviu...

Čítajte tiež: Čo sa stane s vašimi črevami, keď zjete ananás? Dramatická zmena správania buniek!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9