Keď koža predpovedá zdravie: Tieto zmeny by ste si mali všímať!

Zmeny na pokožke si treba všímať, či už je to na nohách, rukách alebo krku. Predpovedať môžu zvládnuteľné ale aj závažné choroby.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-24 22:25:00

Nastala nejaká zmena na pokožke a vy ste si ju nevšimli? Pravdou je, že môže ísť aj o niečo vážnejšie. Stačí, ak budete pokožku sledovať a niektoré choroby dokáže náš najväčší orgán predikovať oveľa skôr.

Aj malé zmeny či vyrážky na pokožke môžu znamenať, či niektorá choroba vo vašom vnútri drieme a je len otázkou času, kedy vyjde na povrch. Ak ste schopní rozpoznať to skôr, ako to skutočne vypukne, potom máte dobrý predpoklad sa jej aj skutočne vyhnúť.

„Koža je naším najväčším orgánom, takže je logické, že ak veci nie sú úplne v poriadnu vo vnútri, odrazí sa to navonok,“ povedala doktorka Joanna Gachová, dermatologická z Spire Parkway v Solihulle.

Niektoré zmeny na pokožke sú prejavom infekcie či ekzému, čo je ochorenie, ktoré sa dá ľahko zdiagnostikovať ale aj liečiť. Niekedy však môže ísť o ochorenie, ktoré až také jednoduché určiť nebude.

Hoci tieto zmeny nesprevadza bolesť, je dôležité ich brať vážne,“ dodala dermatologička s tým, že nikdy neviete, čo sa vo vnútri skutočne deje.

Sledujte najmä tieto zmeny!

Načo si teda v súvislosti s pokožkou dávať pozor?

Zmena: Zožltnutie pokožky

Mohlo by to znamenať: žltačka

Žltačka je závažným ochorením. Je dôsledkom neschopnosti pečene vysporiadať sa s toxínmi. Vytvára sa látka bilirubín, odpadový produkt metabolizmu červeného farbiva hému. Ten sa produkuje práve v pečení zo zaniknutých červených krviniek.

Ak spozorujete čo i len malý názor zmeny farby pokožky, vyhľadajte okamžite lekára! Ten zistí, či skutočne ide o žltačku aj pomocou krvných testov, testov moču a pečene.

Zmena: zvráskavenie pokožky na prsiach

Mohla by to znamenať: rakovinu prsníka

Samovyšetrenie ženských prsníkov je prvým krokom v prevencii v boji proti rakovine prsníka. Ak nechodíte ku svojmu lekárovi pravidelne, mali by ste si vyšetrenie prsníkov robiť samé doma. Aj najmenšia zmena na pokožke totiž môže znamenať skorú diagnostiku, poprípade vylúčenie akejkoľvek závažnej choroby.

Ak si nájdete začervenané, vystúpené hrčky, kožu pripomínajúcu pomarančovú kôru, vyhľadajte svojho lekára pre bližšiu diagnostiku.

Zmena: tmavá pokožka na zadnej strane krku

Mohla by to byť: rakovina alebo cukrovka

Tmavé škvrny na koži sa objavujú na krku, v podpazuší alebo na trieslach, na pocit sú suché, drsné, pripomínajú zamat. Môžu byť príznakom diabetu. 

Ľudia s nadváhou, ktorých sa cukrovka týka oveľa viac, majú s týmito škvrnami svoje skúsenosti. Preto ak sa na vašej pokožke podobné prejavy vyskytujú, zájdite za svojím lekárom.

Zmena: vyrážky na povrchu chodidiel a dolných končatinách

Mohla by to byť: hepatitída C

Hepatitída typu C je zápalovým ochorením pečene a najčastejšie sa šíri kontaminovanou krvou. Má príznaky podobné chrípke, no jedným z príznakov sú aj vyrážky na chodidlách či spodných častiach nôh.

Tento príznak je však veľmi vzácny, preto netreba prepadať panike, ak sa niečo takéto stane. Môže ísť aj o obyčajné vyrážky ľahko liečiteľné mastičkami. Vyrážka, ktorá sa priamo spája s hepatitídou C je bolestivá, fialovej farby a vedie k vytváraniu vredov okolo členkov.

Tak ako aj u vyššie uvedených prípadoch, nezaháľajte a pri každom podobnom prejave pre istotu navštívte svojho lekára. Hepatitída typu C je totiž možnou hrozbou pre vaše zdravie.

Zmena: šupinaté hrbolčeky na kĺboch ruky

Šupinaté, červené hrbole na kĺboch napríklad na rukách môžu byť príznakom dematomyozídy, zápalovým ochorením svalov. Je „zapnutý“ v momente, ako je akakovaný imunitný systém človeka.

Existuje tu spojenie medzi autoimunitnými ochoreniami ako je diabetes, ochorenie štítnej žľazy, no údajne môže predpovedať aj rakovinu vaječníkov. Aby ste vedeli, či ide o tak závažné ochorenie, ďalším symptómom býva vyrážka na horných viečkach, úbytok hmotnosti, kašeľ, nočné potenie, pocity slabosti a nevoľnosti. Ak sa niečo z tohto objaví aj u vás, ihneď navštívte lekára.

Zmena: tvrdnutie kože

Mohla by to byť: sklerodermia

Sklerodermia je spôsobená tým, že imunitný systém napáda tkanivá pod pokožkou a okolo vnútorných orgánov.

Toto veľmi zriedkavé ochorenie spôsobuje tvrdnutie pokožky a to najmä na rukách, pažiach, nohách a tvári. Pleť stráca elasticitu, je hrubá. Ak ste tieto zmeny postrehli, je na čase navštíviť svojho lekára.

Zmena: Mazľavé, žlté hrbôlčeky

Mohla by to byť: cukrovka

Diabetes ako taký ovplyvňuje celé naše telo, kožné problémy sú prvým znakom toho, že nás táto choroba ovládla. Vysoká hladina cholesterolu a inzulínová rezistencia vedie k rozvoju pevných, žltých mazových hrbôlčekov.

Môžu sa objaviť skôr, ako sa cukrovka diagnostikuje, preto je potrebné dávať pozor na viaceré príznaky, ktoré cukrovku sprevádzajú – pocit nadmerného smädu, častejšie chodenie na toaletu.

Zmena: suchá pokožka, ktorá svrbí

Mohla by to byť: nefunkčná štítna žľaza

Funkciou štítnej žľazy je kontrola hormónov v tele, ak nefunguje správne, je to viac ako zlé. Nefunkčná štítna žľaza vedie k viacerým zmenám, okrem toho sa prejaví v podobe suchej pokožky, ktorá stratila elasticitu. Medzi ďalšie príznaky únava, strata vlasov, rednutie obočia, priberanie či depresie. 

Čítajte tiež: Ako na prehýrenú noc plnú alkoholu reaguje náš najväčší orgán? Budete prekvapení!

2016-08-24 22:25:00  |  Text: Katka   |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia