Jedna z najväčších chýb, ktorú robia milovníci festivalov: S týmto už prestaňte!

Nenoste príliš dlho na zápästí náramky po skončení festivalu, sú nosičmi baktérií!
Zdroj: profimedia.sk
2016-08-12 06:00:00

Nadšenci festivalov si opäť prídu na svoje! Cez víkend na nich čaká ďalšia dobrá akcia tentokrát v Piešťanoch, kde by milovníci zábavy nemali chýbať. Leto je plné rôznych akcií a koncertov, z ktorých si môžu odniesť nielen pekné spomienky, ale aj nepríjemnú chorobu!

Nie je nič lepšie ako relaxovať pri dobrej hudbe, vypočuť si svoju obľúbenú kapelu, zatancovať a pobaviť sa s priateľmi pod holým nebom. Na festivaly ich fanúšikovia čakajú celý rok a keď konečne prídu letné mesiace, nevedia sa ich nabažiť! Niektorí sú z nich až tak nadšení, že s obľubou nosia náramky, ktoré dostali pri vstupe, aj niekoľko dní po skončení udalosti. Tým si pripomínajú tú skvelú zábavu, ktorú zažili pod šírim nebom. Aj keď na prvý pohľad nejde o nič nezvyčajné, podľa vedcov to netreba preháňať!

Prečo si dať náramok hneď dole?

Na ruke totiž nenosíte len náramky z festivalov, ale aj nebezpečných spoločníkov - mikróby a baktérie. Vedci dvíhajú varovný prst a upozorňujú, že dokonca môžu spôsobiť vredy! Laboratórne testy ukázali, že ak máte na ruke takúto spomienku dlho po tom, ako ste sa zabávali na festivale, náramok môže obsahovať viac ako 10-tisíc bakteriálnych buniek, čo je až o 20-krát viac ako na normálnom oblečení. Čím dlhšie nosíme na zápästí takúto spomienku, tým viac baktérií!


Odvykanie od kávy: Toto vás čaká a neminie, ak jej raz a navždy dáte zbohom!


Mikrobiologička z University of Surey Dr. Alison Cottellová testovala dva náramky z festivalov, ktoré mala osoba na zápästí po dobu dvoch rokov. Odhalila prítomnosť okolo 9 000 mikrokokov a 2 000 stafylokokov, teda baktérií, ktoré môžu spôsobiť vredy, otravu alebo infekcie.

"Množstvo baktérií, ktoré sa rozmnožovalo na náramkoch, bolo približne o 20-krát väčšie, než by sa dalo očakávať, že sa nájde na rukáve kusu odevu. Stafylokoky sú väčšinou neškodné, aj keď môže dôjsť k infekcii hlavne vtedy, keď má človek na zápästí odreniny a ranky a taktiež môže spôsobiť otravu jedlom, ak sú požití. Bolo by vhodné, ak by tieto náramky nenosili obzvlášť, ak pracujú v odvetviach, ako je zdravotníctvo alebo kde sa pripravujú jedlá. Tam je totiž riziko, že sa baktérie môžu šíriť a dostať aj na iných ľudí," dodala odborníčka.

Čítajte tiež: Prečo sme smädní? Šokujúca odpoveď, ktorá vás prekvapí!

Fotogaléria

2016-08-12 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia