Tento krok je súčasťou vašej zubnej hygieny, pritom je vraj úplne nepotrebný!

Je čistenie medzizubných priestorov naozaj zbytočným krokom?
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-28 06:00:00

Dodržiavanie správnej ústnej hygieny nie je len tak pre zábavu. To, že kým sa uložíme k spánku alebo kým odídeme do práce musíme v kúpeľni stráviť niekoľko minút, má svoje opodstatnenie. Alebo ani nie?

Okrem umývania zubov, čistenia medzizubných priestorov, vyplachovanie ústnou vodou treba ešte čistenie zubnou niťou. Damien Walmsley z Birminghamskej univerzity si myslí, že existuje iba slabý dôkaz o tom, že čistenie zubov niťou je zbytočné.

Nie sú dôkazy, nie je pokyn 

Čistenie si zubov dentálnou niťou bolo v rámci prevencie zdravia chrupu odporúčaná už niekoľko desaťročí. Od roku 1990 sa toto odporúčanie vyskytovalo aj v dokumente Dietary Guidelines for Americans, ktoré obsahuje iba tie pokyny, ktoré majú aj vedecký základ. Zmena nastala v tom najnovšom vydaní, ktoré tento krok už neobsahuje. 

Účinky čistenia zubov dentálnou niťou neboli dostatočne preskúmané a preto sa upustilo aj od toho, aby bolo odporúčané ďalej. Údaje o čistení zubov niťou sa totiž rôznia. A nikde nie je presne zdokumentované, či niť skutočne odstráni povlak zo zubov a či je účinným prostriedkom na zníženie zápalu ďasien. 

Výskumy sú, no nie sú smerodajné. Prečo? 

V roku 2011 sa uskutočnilo veľké porovnanie rôznych štúdií. Niektoré skúmali vplyv umývania zubov kefkou spolu s čistením dentálnou niťou s tými, počas ktorých si skúmané osoby umývali zuby iba kefkou. Medzi týmito dvoma skupina ale nebol takmer žiaden rozdiel. Preto sa výskumníci domnievajú, že nie je žiaden rozdiel medzi tým, či si po umývaní zubov ešte medzubné priestory čistíte niťou alebo nie. 

Na druhej strane vedci priznali, že štúdie nemusia byť 100 % spoľahlivé. Niektoré štúdie sú krátkodobé a paradentóza sa zvykne vyvíjať roky. Iné štúdie sú zase vytvárané na základe malého počtu účastníkov, čo vedie k veľmi malej reprezentatívnej vzorke. 

Efektivita nulá, náklady vysoké 

Damien Walmsley si myslí, že dôkazov nato, že čistenie zubov niťou je málo a preto to povaťžuje za stratu času. A nákladov. 

„Je ťažké o tom priniesť relevantný dôkaz. Ľudia sú rôzni a veľké štúdie sú nákladné. Preto nemôžeme s určitosťou povedať jednoznačné áno či nie,“ povedal profesor Walmsley.

Pokračovať či nie? 

Cela rutina umývania zubov síce zaberie čas, no na druhej strane je potrebná. Ak ste si čistenie medzizubných priestorov osvojili, nie je dôvod s tým prestať. Ak máte obavy alebo otázky, je tu riešenie. 

„Pacienti by sa mali obrátiť na svojho zubára, najmä ak majú obavy,“ povedal hovorca Public Health England.

Niektorí ľudia nemusia mať dostatočne veľké medzery medzi zubami, takže im medzizubná kefka či niť pomôže tieto priestory vyčistiť a niť je teda jednou z užitočných alternatív.

Čo sa stane, ak niť nepoužívame správne?

Niekedy vie obyčajná zubná niť spraviť viac škody ako osohu. Najmä ak ju nepoužívame správne a podľa pokynov. Spôsobiť môžu poškodenie ďasien a zubov, uvoľnenie baktérií, ktoré vedú k infekcii.

„Malé medzizubné kefky sú najlepším spôsobom ako čistiť priestor medzi zubami,“ povedal zástupca Britskej zubárskej asociácie.

Čítajte tiež: Dentálna hygienička radí: Pravidlá ústnej hygieny, ktoré treba dodržiavať!

2016-08-28 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: mirror.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia