Najčastejšia chyba pri cestovaní lietadlom: Túto vec potrebujete, inak si zničíte pokožku!

Nezabúdajte na slnečné okuliare v lietadle, aj tam je slnko škodlivé.
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-18 06:00:00

Strážiť svoje zdravie by sme si mali nielen na zemi, ale aj keď ste na palube niekoľko kilometrov nad zemou. Cestovanie lietadlom je efektívnejšie a šetrí čas, no na druhej strane treba myslieť na to, že pre náš organizmus je veľkou skúškou. Obzvlášť vtedy, ak zabudnete na jednu podstatnú vec!


Daň za ušetrenie času

Zmena tlaku, suchý vzduch a dlhé sedenie. Aj s tým treba rátať, keď sa rozhodnete cestovať lietadlom. Hoci vďaka nemu budete v určitej destinácii takmer za zlomok času v porovnaní s autom či autobusom, vyberá si to však svoju daň na zdraví! Všetko má svoje pozitíva i negatíva, čo platí aj tentokrát. Zmena tlaku a dlhé sedenie predstavujú pre žily na nohých veľkú skúšku. Spomínaný suchý vzduch zase pokožku vysušuje, preto sa odporúča pribaliť si aj malé balenie krému. Nielen to by malo byť súčasťou príručnej batožiny!

Ako v soláriu

Pokožka však počas cestovania lietadlom trpí aj z iného dôvodu - kvôli slnečnému žiareniu! Čítate dobre. Jedna štúdia totiž zistila, že piloti, ktorí letia približne jednu hodinu vo výške 9 kilometrov nad zemou sú vystavení rovnakému množstvo radiácie, ako keby strávili 20 minút v soláriu. Iná štúdia zase upozorňuje, že je až 10-krát väčšia pravdepodobnosť vzniku malígneho melanómu. Ak cestujete cez deň, nemali by ste zabúdať aj na menšie balenie opaľovacieho krému a slnečné okuliare.


5 druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie varené než surové: Prekvapí vás, čo medzi ne patrí!


Hrozí rakovina kože

Čas pilotov strávených v lietadle niektorí odborníci prirovnávajú k práci v soláriu. Aj keď špeciálne sklá na lietadle môžu blokovať niektoré ultrafialové žiarenie zo slnka, významné množstvo však prechádza priamo do kokpitu. Tak je posádka vystavená riziku vzniku melanómu, čo je najzávažnejšia forma rakoviny kože. Týka sa to však aj cestujúcich, aj keď v kokpite je riziko väčšie kvôli veľkému čelnému sklu! Štúdia bola zverejnená v časopise JAMA Dermatology a vykonali ju výskumníci z University of California. Vedci skúmali vplyv slnečného žiarenia počas letov s San Jose, Kalifornia a Las Vegas. Kým sklo na lietadle blokovalo väčšinu UV-B žiarenia, 54 percent UVA žiarenie sa dostalo dovnútra!

"Piloti, ktorí lietajú 56 minút 9 km nad zemou prijmú rovnaké množstvo priameho UV-A (rakovinotvorné) žiarenia ako keby boli 20 min v soláriu," potvrdzujú autori štúdie v časopise.

Väčšina komerčných lietadiel lieta vo výške, kde je úroveň UV žiarenia dvakrát vyššia ako na zemi. Intenzita UV žiarenia sa môže zvýšiť, ak sa lietadlo dostane cez veľkú oblačnosť. Oblaky odrážajú až 85 percent UV žiarenia!

Už v predchádzajúcom výskume analýza 19 štúdií ukázala, že piloti sú dvakrát častejšie ohrození v porovnaní s bežnou populáciou, čo sa týka rozvoju melanómu a majú o 42 percent vyššiu pravdepodobnosť, že naň zomrú.

Vedci naznačujú, že testovaný bol jeden typ lietadla, v budúcnosti by mali byť predmetom výskumu viaceré typy lietadiel. Na základe toho by sa mohli vytvoriť bezpečnostné pokyny.  Obozretní by mali byť aj cestujúci. Preto netreba zabúdať na opaľovací krém i slnečné okuliare!

Čítajte tiež: Koniec spodnej bielizne v lete? Pravda, či by sme mali chodiť radšej naostro!

2016-07-18 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia