O pitnom režime každý vie: Nezvyčajné tipy, ako si udržať zdravie v lete!

Udržte si svoje zdravie, aby si si mohli užiť leto naplno.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-29 06:00:00

Obdobie nespútanej zábavy, šantenia vo vode, slnečných lúčov a relaxu na dovolenkách je v plnom prúde. Keďže si chceme užiť všetko, čo nám leto ponúka, bez pevného zdravia to nepôjde. Pozrite sa na tipy, ako si ho udržať v letnom období. Pozor, sú síce netradičné a človek by nad nimi i pochyboval, ale skutočne fungujú!


Lekárska korešpondentka NBC News Dr. Natalie Azarová prezradila unikátne triky, vďaka ktorým si leto vychutnáte ešte viac. Vďaka nim vás zdravie nesklame a vy si ho budete môcť užiť plnými dúškami!

1. Využívajte zdravú toaletu

Keďže v lete trávime veľa času vonku, hľadáme verejné toalety, ktoré sú však pre mnohých strašiakom. Väčšina z nich nie je dobre udržiavaná a v priebehu hodiny sa v nich "premelie" množstvo cudzích ľudí, ktorých hygiena je rôzna. Obzvlášť teraz v lete sú často využívané verejné toalety na oddychových parkoviskách či pumpách. Predstavujú nevyhnutné miesto pre tých, čo sú dlhé hodiny na cestách.

Ak sa chcete vyhnúť baktériám, podľa jednej štúdie by ste mali použiť hneď prvú toaletu pri dverách. Údajne tá je najmenej využívaná a tým aj najmenej znečistená. Každý sa inštinktívne vyhýba prvým kabínkam a automaticky ide do jednej z posledných. No práve tam sa nachádza najviac mikróbov.

2. Najprv opaľovací krém, potom repelent

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v USA by sme mali na svoju pokožku najprv aplikovať ochranu proti slnečnému žiareniu v podobe opaľovacieho krému a až potom repelent. CDC tvrdí, že sprej proti hmyzu vytvára tzv. pole odpudivosti pri tom, ako sa odparuje z pleti. Preto je vhodné vyhnúť sa výrobkom typu dva v jednom, ktoré sľubujú ochranu pred slnkom a zároveň prípravok proti hmyzu. Pre riadnu ochranu by sme mali použiť dva rôzne produkty. Pred aplikovaním repelentu na detskú pokožku ho najprv použitie na ruky a potom aplikujte na tvár.

3. Nešúpte kukuricu pred tým, než ju uvaríte

Málo známy fakt. Šupka na kukurici pomáha udržať živiny neporušené. Takže namiesto šúpania a následného varenia, kukuricu najprv uvarte a potom zbavte šupky.

4. Marshmallows by mohli pomôcť boľavému krku

Mäkké penové bonbóny si obľúbilo pre ich sladkú chuť množstvo ľudí. Dr. Natalie Azarová poznamenala, že aj keď zatiaľ neexistuje žiadny vedecký dôkaz na podporu tejto teórie, stojí za to, vyskúšať to. Želatína v marshmallows môže zmierniť podráždenie a bolesť.

5. Zabráňte pľuzgierom použitím chirurgickej papierovej pásky

V jednom experimente vedci zo Stanfordu použili papierovú pásku na nohy bežcov a zistili, že sa znížila pravdepodobnosť vzniku nepríjemných pľuzgierov. Úžasné, nie?

6. Čajové vrecúška zabránia zápachu z topánok

Potenie nôh je častým problémom práve v letných mesiacoch. Skvelý spôsob, ako znížiť zápach je dať čajové vrecúška do topánok. Čajové vrecúška údajne absorbujú vlhkosť. Najprv utrite vnútro topánok liehom a umiestnite suché, nepoužité čajové vrecúško do každej topánky a nechať  tak cez noc.

7. Zastavte bolesť hlavy ovoniavaním jablka

Práve v lete mnohých bolí hlava najčastejšie. Na svedomí to majú náhle výkyvy počasia, keď nás týždeň trápia horúčavy a zrazu sa ochladí o desať stupňov. Taktiež môže byť na vine slnko či suchý vzduch klimatizácie. Ukázalo sa, že nám môže pomôcť jednoduchá vec. Ovoniavanie čerstvého jablka. Nedávna štúdia v Chicagu zistila, že vôňa zeleného jablka by mohla znížiť bolesti hlavy a dokonca i závažnosť migrény. Podľa Charlesa Spence, profesora experimentálnej psychológie na Sommerville College v Oxforde, to môže mať súvislosť so schopnosťou príjemných vôní, ktoré znižujú napätie a pomôžu nám k väčšiemu relaxu. Môže odvrátiť bolesť.

Čítajte tiež: Je lepšie vykonávať potrebu posediačky alebo v podrepe? Odpoveď vás šokuje!

2016-08-29 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: today.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia