Bojíte sa otravy jedlom počas horúcich dní? Takto ostane jedlo vždy čerstvé a bezpečné!

Ako bezpečne počas týchto horúčav variť a rozmrazovať? Pozrite sa na naše triky a s nimi bude leto jednoduchšie!
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-09 06:00:00

Ortuť v teplomeroch atakuje 30-tky, stále menej a menej sa nám chce vstávať a niečo cez deň robiť. Niektorí sa v týchto dňoch chystajú na dovolenku, iní si na ňu ešte pár týždňov počkajú. Tak či onak, snažíme sa čo najmenej času tráviť doma, radšej sme pri vode a chytáme bronz.

Ruka v ruke s tým idú aj bežné domáce práce, medzi nimi je isto aj varenie. Komu by sa chcelo hodiny stráviť pri sporáku a vymýšľať, čo bude na druhý deň v práci jesť? Stále viac siahame po jednoduchých jedlách, ľahkých šalátoch. Menej vyprážaného, mastného.

Obavy z podobných jedál nepramenia ani tak z toho, ako veľmi dokážu už tak teplotami skúšaný organizmus potrápiť, no najmä – ako sa bude podobné jedlo v horúčavách správať a nepokazí sa mi počas dňa? Pretože pokazený žalúdok spolu s horúcim vzduchom nie je práve ideálna predstava trávenia dovolenky.

Ako si zabezpečiť pohodové leto?

Mať počas leta trávenie v poriadku je na nezaplatenie. Existuje niekoľko trikov, ako jedlo udržať čerstvé, dlhšie požívateľné a pri tom to nie sú ťažké úkony, ktoré by sme nezvládli. Máte vy nejaký trik, ktorý máte počas leta radi a udržujete tak jedlo dlhšie čerstvé?

  • Kyslá marináda na mäso

Krásne letné počasie je ako stvorené na grilovačky, kedy do rôznych marinád naložíte mäso a máte o večeru postarané. Samozrejme naložené mäso v marináde poslúži ako rýchla večera aj počas pracovného týždňa, kedy sa vám nechce veľmi variť a preto „hodiť“ kus mäsa na panvicu je to najjednoduchšie.

Ak chcete, aby mäso vydržalo dlhšie čerstvé a nepokazilo sa, pridajte do marinády ocot alebo citrónovú šťavu.

Kyslé marinády majú tendenciu spomaľovať rast baktérií na mäse,“ povedal Melvin Hunt, profesor zaoberajúci sa potravinárskou vedou na Kansas State University.

Aj marinovanie má svoje pravidlá:

  • Hydina a mäso nakrájané na kocky by sa nemalo marinovať viac ako dva dni
  • Hovädzie, bravčové a jahnacie vydrží v marináde čerstvé približne päť dní

Dôležitá je teplota, nie farba

Ak ste na Vianoce či iný príznačný sviatok dostali teplomer na meranie teploty mäsa a neviete čo s ním, v lete sa vám veru zíde.

Niekto totiž pri grilovaní viac dbá nato, ako mäso vyzerá, nie akú teplotu v skutočnosti má. A práve teplota je to, čo by sme mali sledovať, pretože ak nie je mäso dostatočne tepelne spracované, je úplne jedno, ako pekne opečené je zvrchu.

Taká placka mletého mäsa na hamburger by mala mať vnútornú teplotu okolo 70 stupňov Celzia, od oka to veru odhadnúť nevieme. Preto sa teplomer vždy hodí. Hoci opečenie zvrchu zabije tieto povrchové baktérie, vnútorné ale nie.

  • Umyť zelenú zeleninu nie je prežitok

Čo je úplne najlepšie k čerstvo grilovanému mäsku? No predsa chutný ľahký šalát! Dajte ale pozor, aby práve šalát nebolo to jedlo, ktoré vám spôsobí najhoršie problémy. Listy zelenej zeleniny dokážu byť najcitlivejšie na nákazu rôznymi baktériami a nedostatočné umytie je postrach prvého stupňa!

Vezmite šalát do ruky, umyte ho pod studenou tečúcou vodou. Poriadne šalát krúživými pohybmi vyžmýkajte za účelom odstránenia vody, očistite ich utierkou. Druhým dôležitým faktom je, aby ste kupovaný šalát vo vrecku nenechali dlho odstáť v chladničke. Ak ho nestíhate spotrebovať do dvoch hodín, týždeň v chlade vydrží. Viac nie.

  • Zaujímavý fakt, o ktorom ste nevedeli

Umývate taniere, misky a dosky dôkladne? Najmä počas leta by ste na tento fakt mali dávať najväčší pozor. Niektoré kuchynské náčinie sa totiž dostáva do styku s polotovarmi a keď ním potom upravujete alebo naň servírujete varené jedlo, môže prísť ku kontaminácii a následne k pokazenému žalúdku. Zabráni sa pravdepodobnosti prenosu baktérií na varené jedlo a tak kontaminácii ďalšieho jedla.

Aspoň počas leta by mali vymeniť klasické látkové utierky za jednorázové papierové utierky, pretože nie sú až takým semeniskom baktérií a sú bezpečnejšie.

  • Rozmrazujte bezpečne...a to je ako?

Zvyknete na zamrznuté mäso naliať horúcu vodu, pretože „len tak“ sa mäso rozmrazí rýchlejšie? Nielenže tento zvyk je nesprávny, ale aj nebezpečný!

Baktérie sa totiž začnú rýchlejšie množiť už pri 40 stupňoch Celzia, takže čím horúcejšia voda, tým väčšia pravdepodobnosť, že mäso vás bude ohrozovať.

Aká je najlepšia metóda rozmrazovania?

  • Rozmrazujte mäso po dobu 24 hodín v chladničke
  • Alebo ho rozmrazujte v studenej vode po dobu 3-4 hodín, podľa hmotnosti daného mäsa
  • Mäso možno variť aj bez rozmrazovania, čo znamená ale dlhšiu dobu postávania pri grile či sporáku

Čítajte tiež: Jeden z najväčších problémov v horúčavách: Potraviny v aute ako tikajúce bomby baktérií!

2016-07-09 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia