Čo dokáže s nami spraviť jedna dovolenka? Nečakané účinky morskej vody!

Morské prostredie blahodarne vplýva na celkové zdravie.
Zdroj: pixabay.com
2016-07-01 06:00:00

Hovorí sa, že letná dovolenka pri mori je zárukou zdravia po zvyšok roka. Ide o nezmysel alebo má more a prímorské prostredie naozaj takú veľkú silu? Už Hippokrates vyzdvihoval liečivé účinky morskej vody. Mal pravdu?

Účinky mora si pochvaľovali starí Gréci pred stovkami rokov. Bazény i vírivky plnili morskou vodou, keďže verili, že má zdravotné výhody a prispieva k ľudskej kráse. Pravidelný kúpeľ v takejto vode môže pomôcť posilniť funkciu imunitného systému, zlepšiť krvný obeh, podporiť celkovú pohodu a hydratovať pokožku. A mali pravdu! Mnohí odborníci súhlasia s jej liečivými účinkami a upozorňujú na to, ako na nás pôsobí, aj keď si doprajeme kúpanie v morskej vode v rámci jednej letnej dovolenky.

Čo dokáže?

Posilňuje imunitu

Morská voda obsahuje životne dôležité prvky, vitamíny, minerálne soli, stopové prvky, aminokyseliny a živé mikroorganizmy, ktoré majú antibiotické a antibakteriálne účinky. Tie pomáhajú podporovať zdravý imunitný systém. Údajne sa zložky morskej vody, podobne ako ľudská krvná plazma, ľahko vstrebáva a je využívaná v tele pri plávaní. Vdychovanie morského vzduchu naplneného záporne nabitými iónmi alebo molekulami, ktoré sa viažu na pľúca, tiež posilňuje imunitný systém, ako zdôraznil doktor Connie Hernandez. Okrem toho, mnohí odborníci tvrdia, že kúpanie v morskej vode otvorí póry v pokožke, čím sa umožní lepšej absorpcia morských minerálov a zároveň vylúčeniu toxínov z tela, spôsobujúcich choroby.

Zlepšuje krvný obeh

Kúpanie v morskej vode môže pomôcť uľahčiť obeh krvi v tele. Náš obehový systém - skladá sa zo srdca, kapilár, tepien a žíl – umožňuje prúdenie okysličenej krvi zo srdca do tela, potom sa znovu vracia naspäť do srdca. Hlavným účelom thalassoterapie, alebo inak povedané terapie morskou vodou je zvýšiť krvný obeh. Plávanie alebo kúpanie v teplej morskej vode zlepšuje krvný obeh tým, že obnoví dôležité minerály v tele vyčerpané stresom, zlou stravou a jedov zo životného prostredia.

Podporuje celkovú pohodu

Morská voda sa používa už mnoho rokov pre celkové zlepšenie zdravia a pohody. Plávanie v teplej morskej vode údajne aktivuje v tele hojivé mechanizmy na boj proti ochoreniam ako astma, artritída, zápal priedušiek a zápalových ochorení, rovnako ako bežné bolesti. Horčík, bohatý minerál v morskej vode údajne môže tiež uvoľniť svaly, znižuje stres a pomáha navodiť spánok. Horčík spôsobuje úľavu nervového podráždenia a vedie k zvýšenému pocitu pokoja, podľa wellness priekopník a autora J.I. Rondale.

Blahodarne vplýva na kožu

Horčík v morskej vode hydratuje pokožku a vôbec celkovo zlepšuje jej vzhľad. Podľa štúdie z roku 2015, uverejnenej v odbornom časopise International Journal of Dermatology, kúpanie v roztoku soli z mŕtveho mora, ktoré je bohaté na horčík, napomáha zvláčňovať pokožku. Zistili to vedci na základe menšieho experimentu – ľudia s atopickou suchou kožou ponorili jedno predlaktie na 15 minút do kúpeľa, ktorý obsahoval 5 percent soli z mŕtveho mora, pričom druhé predlaktie mali ponorené do obyčajnej vody z vodovodu. Výsledok bol jednoznačný. Roztok so soľou lepšie hydratoval pokožku a výrazne znížil príznaky, ako sú zápal kože, začervenanie a drsnosť v porovnaní s vodou z vodovodu. Vedci tieto účinky pripísali vysokému obsahu horčíka v soli z mŕtveho mora. 

Čítajte tiež: Ubráňte sa komárom počas noci: Tu sú 4 spôsoby ako nato!

2016-07-01 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia