Najobľúbenejšia letná obuv pod lupou: Predstavujú hrozbu pre naše zdravie?

Dbajte na výber letnej obuvi!
Zdroj: pixabay.com
2016-06-27 06:00:00

Kým v chladnejších častiach roka si vystačíme napríklad s dvoma pármi kvalitných čižiem, lodičiek či tenisiek, leto volá po zmene. Počasie nás núti, aby sme si nohy trochu odľahčili a dopriali im priestor aj čerstvý vzduch. V mnohých prípadoch im však nechtiac doprajeme zdravotné problémy. Ktorá letná obuv je najvhodnejšia?


Keď ortuť teplomera ukazuje na vyššie hodnoty, obvykle siahame po populárnych žabkách. Naše nohy majú prístup k vzduchu a cítime sa lepšie ako v teniskách. Táto najobľúbenejšia letná obuv však má aj svoje úskalia. Každoročne s príchodom sezóny vychádzajú nové štúdie, ktoré upozorňujú na ich riziká. Malým deťom hrozia deformované chodidlá a u dospelých sa takáto nevhodná obuv môže prejaviť bolesťami chrbtice, bedrových kĺbov, či vznikom artritídy. Sú žabky skutočne také zlé? Ak áno, ktoré topánky sú v lete pre nás zdravotne nezávadné?

Záleží od účelu nosenia

Ortopéd MUDr. Tomáš Jakubík odporúča nosiť v prvom rade vzdušnú obuv, aby sa noha nepotila. Taktiež záleží od charakteru, na čo obuv používame. Spomenul aj ďalšiu populárnu obuv, ktorú mnohí s radosťou nosia v letných mesiacoch- 

Na beh nebudeme používať crocsy. Ale crocsy použijeme napr. na premiestňovanie sa v priestore, kde je teplo. Potrebujeme topánky, ktoré sú vzdušné a to crocsy sú. Tiež, ak sa budem x krát vyzúvať za deň – crocsy sú vhodné a praktické. Výhodou je aj to, že sú dobre umývateľné, dajú sa ľahko vyčistiť, sú hygienické. Sú mäkké, komfortné a majú aj ochrannú funkciu, napr. Keď chodíte po pláži, kde sú kamienky, crocsy vás chránia. Ale na druhej strane crocsy nefixujú nohu, takže v nich neviete robiť letnú turistiku, nič aktívne. Slúžia len na premiestňovanie sa v určitom prostredí, nie na aktívnu záťaž,“ vysvetlil ortopéd.

Podľa MUDr. Tomáša Jakubíka nemožno jednoznačne povedať o žabkách, či sú vhodné alebo nie. Záleží od toho, na akú príležitosť ju nosíme. Každá obuv je totiž charakterizovaná svojím účelom.


Pôsobí kokosový olej aj na ústnu dutinu? Žena to vyskúšala a výsledok bol ohromný!


„Keď porovnáme napr. obuv na pláž: crocsy a žabky – v crocsoch je noha predsa len stabilnejšia a sú mäkšie ako žabky. V crocsoch sa ale noha skôr spotí ako v žabkách. Žabky nemajú ochrannú funkciu, crocsy majú,“ dodal odborník.

Ako sa ortopéd priznal, sám nosí v lete crocsy na pláž, v práci, všade. Sú totiž praktické a ľahko sa obúvajú a vyzúvajú.

„Pre mňa ako pre ortopéda je výhoda, že crocsy sú v prvom rade mäkké, chodím ako po obláčiku. Plus chránia a sú vzdušné,“ pokračuje MUDr. Jakubík.

Odborník upozorňuje, že žabky majú jediný účel: chrániť napr. pred horúcim pieskom. Nie sú anatomicky vhodné, sú tvrdé a nič neodpružia.

„Ale napr. v plavárni žabky svoj účel splnia, tam stačia,“ vysvetlil ortopéd.  

Striedajte obuv

Na záver už možno dodať, aby ste sa nebáli akejkoľvek letnej obuvi, či už sú to žabky, crocsy, sandále, tenisky, lodičky, atď. Treba len dávať pozor na dve veci – na aký účel ich plánujete nosiť a čo je hlavné, nemať ich na nohy celé hodiny. Radšej striedať obuv, ako chodiť celý deň len v sandáloch, ktoré sú síce pohodlné, no v prípade tých s tenkou podrážkou, neposkytujú vhodnú ochranu chodidla. 

Čítajte tiež: Populárne smoothies na pretrase: Zdravé osvieženie alebo obyčajný podvod?!

2016-06-27 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia