Čo sa stane, ak sa budeme denne prechádzať aspoň 10 minút? 3 dôvody, prečo to skúsiť!

Postačí 10 minút chôdze a vaše zdravie sa vám poďakuje.
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-11 06:00:00

Nie každý z nás má čas denne chodiť do fitness centra, na druhej strane samostatné cvičenie s rôznymi druhmi náradia nie je pre každého. Ak vás nebaví ani cvičenie doma, odporúča sa aspoň chôdza po čerstvom vzduchu.

Ako ale môže niekto chodiť po vonku niekoľko hodín, keď nemá čas na cvičenie? Výhovorky bokom, prejsť sa do obchodu či do práce nám nezaberie toľko času. A spravíme niečo pre seba. Šokujúce je, že stačí prechádzka v extrémne krátkom čase a vy dokážete pre seba spraviť viac, ako očakávate.

10 minút denne si nájdete!

Možno tomu neveríte, ale postačí naozaj desať krátkych minút nato, aby sme pre svoje zdravie posilnili, získali potrebnú energiu pre ďalšie fungovanie, zlepšili si náladu. Nikdy neviete, koho počas chôdze stretnete. Možno sparingpartnera, ktorý rovnako ako vy robí pre svoje zdravie "aspoň niečo" užitočné.  

Aby sme to však vysvetlili, poďme sa pozrieť, čo sa deje v našom tele po dvoch, piatich a desiatich minútach. 

2 minúty – dlhší život

Stráviť 120 sekúnd plynulou chôdzou pomáha znížiť risk úmrtia o 33 % - aspoň to tvrdí Clinical Journal of the American Society of Neprology.

5 minút – spálenie extra kalórií

Ak sa aspoň týždenne zatnete a denne prejdete pár krokov, spálite 1000 kalórií. S týmto výskumom prišla University of Utah.

10 minút – zachránite svoje cievy

Väčšina dnešných zamestnancov má sedavé zamestnanie, takže sedenie znemožňuje najmä plynulý prietok krvi v nohách, čo sa stáva potenciálnym nebezpečenstvom pre rozvoj ochorenia ciev, čo vedie k potenciálnemu vzniku infarktu. Stačí 10 minút nato, aby sme sa podobnému stavu vyvarovali.

Ako do harmonogramu vtesnať 10 minútovú chôdzu?

  • prechádzajte sa ráno – miesto toho, aby ste raňajky šli kúpiť na aute, jednoducho sa do obchodu prejdite. Choďte na vzdialenejšiu zastávku autobusu, ak máte prácu blízko, nebojte sa prejsť až tam. Ak to prekročí magickú hranicu 10 minút, nič sa predsa nestane.
  • ak máte stretnutie, idete na kávu s priateľmi, na pohár vínka, v letných mesiacoch nie je nič lepšie ako vymeniť sedenie v reštaurácii za prechádzku v meste.
  • zvyknete s kolegami chodiť na spoločný obed autom, hoci je to kúsok od práce? Skúste ich nahovoriť na prechádzku, padne vám to vhod najmä po ceste naspäť. Aspoň vám trošku pretrávi.
  • ak používate mestskú hromadnú dopravu hoci aj na krátke vzdialenosti, skúste sa tohto „zlozvyku“ vyvarovať a choďte radšej pešo.
  • po dobrej večery s priateľmi alebo doma s rodinou si doprajte krátku prechádzku. Nebude to len „odreagovanie“ pred spaním, spraví to dobre najmä vášmu tráveniu

Čítajte tiež: Ako sa zbaviť nečistôt na čerstvo natrhanom ovocí? Skúste tento super rýchly trik!

Fotogaléria

2016-06-11 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: prevention.com, red, mindbodygreen.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia