Najlepší čas na veľkú potrebu: Kedy chodiť na záchod?

Pravidelné chodievanie na veľkú potrebu je známkou zdravia.
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-16 15:30:00

Pravidelná a správna stolica je jednou zo známok dobrého zdravia. Ide o vizitku zdravého životného štýlu. Každý dospelý človek bez akýchkoľvek zdravotných problémov chodieva na veľkú potrebu aspoň jedenkrát denne. Kedy je však najlepší čas na vyprázdnenie?


Pre hodinára je pravidelný tikot hodín dôkazom odvedenej práce. Pravidelná veľká potreba zase signalizuje, že organizmus človeka, predovšetkým trávenie, funguje tak ako má. Je veľmi dôležitá na detoxikáciu, vďaka nej sa dostanú škodlivé látky z tela von. Ak by ste chodievali menej na záchod, sliznica vášho čreva by bola dlhšie v kontakte so škodlivinami. Obzvlášť nebezpečné je to pre milovníkov údenín, vyprážaných pokrmov a sladkostí. Toxické látky získané zo stravy sa hromadia v tele a zvyšuje sa riziko výskytu nádorov hrubého čreva a konečníka!

Po prebudení smer záchod

Podľa gastroenterológa a riaditeľa v centre Wake Forest Baptist Medical Center Dr. Kennetha Kocha by sme sa mali vyprázdňovať hlavne v určitej časti dňa. Najlepší čas na zbavenie sa škodlivín je ráno. Hneď po prebudení by mali naše prvé kroky smerovať na záchod.

Ako vysvetlil odborník, počas spánku je naše tenké črevo zaneprázdnené spracovávaním potravín, ktoré sme zjedli počas dňa. Ráno, približne 30 minút po prebudení, sú zvyšky z potravín pripravené dostať sa von. Navyše, nielenže sa vám takto bude ľahšie vstávať, keďže budete príjemne odľahčení, ale je to aj veľmi zdravé.


Banány ako záchrana pred slepotou: Nevídaný dôvod, prečo sa do nich zahryznúť!


Ako podporiť činnosť čriev?

U niektorých je pravidelnou rannou rutinou tráviť čas na záchode. Títo šťastlivci sa zrejme zdravo stravujú a čo je hlavné, každý deň majú určitú pravidelnosť. Ostatní, ktorí holdujú nezdravému životnému štýlu a každý deň sa inak stravujú, resp. nepravidelne, môžu mať problém nielen s vykonaním rannej stolice, ale celkovo s vyprázdňovaním. Ak chcete dať črevá do pohybu, môže pomôcť káva na prázdny žalúdok alebo zdravší variant v podobe teplej vody s citrónom.

Ak i napriek tomu nechodievate v dopoludňajších hodinách na veľkú potrebu, nevadí. Hlavné je, že sa na záchod dostanete aspoň v poobedňajších hodinách. Podľa Dr. Stephena B. Hanauera je však vyprázdňovanie v ranných hodinách najideálnejšie.

Pre niektorých je veľká potreba trikrát denne štandart, pre iných raz za dva dni. Ide hlavne o to, ako sa cítite vo svojej koži. Pozor však na extrém! Niekoľko dní bez vyprázdnenia môžu značiť problém so zápchou a naopak, ak chodievate aj päťkrát za deň, všímajte si konzistenciu stolice, môže veľa naznačiť..

Čítajte tiež: Snažíte sa dodržiavať pitný režim, no neustále beháte na toaletu? Tu je príčina!

2016-05-16 15:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: huffingtonpost.ca

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia