Sledovanie hokejového zápasu nás môže pripútať na lôžko!

Sledovanie napínavého zápasu môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy.
Zdroj: Thinkostock.com
2016-05-03 06:00:00

Už tento týždeň nás čakajú Majstrovstvá sveta v hokeji 2016. Uvidíme niekoľko kvalitných a mimoriadne napínavých stretnutí, plných očakávaní, nervov, ale i šťastia či stresu. Sledovanie hokejových zápasov s nami môže poriadne zamávať!

Slovensko si zmeria sily so svojím prvým súperom Maďarskom. Niet pochýb, že mnohými bude lomcovať nervozita, strach, ale i vzrušenie dúfajúc, že nad nimi zvíťazíme. Športoví fanúšikovia by sa však mali mať na pozore! Sledovanie takejto napínavej udalosti spúšťa veľkú emocionálnu odozvu. Môže vyvolať problémy so srdcom! Niektorí fanúšikovia pri sledovaní zápasu pociťujú bolesť na hrudníku alebo dokonca zažívajú infarkt, keď ich obľúbený tím prehráva. Nejde len o náhodu!

Našťastie, pravdepodobnosť úmrtia ako priamy dôsledok stresu počas športového momentu zostáva pomerne nízka.

"Či už trpíte ochorením srdca alebo nie, pravdepodobnosť náhlej smrti z emočne stresujúcej situácie je pomerne neobvyklá. Je ťažké predpovedať, kto by s väčšou pravdepodobnosťou mohol utrpieť týmto zdravotným problémom," tvrdí srdcový chirurg A.Marc Gillinov, MD z Cleveland Clinic.

Podľa kardiológa Dr. Anmol Kapoora hlavne vzrušenie v kombinácii s vysokým obsahom soli v potravinách a zvýšením tekutín (sladké limonády, pivo) môže zvýšiť riziko srdcových problémov u športových fanúšikov. Pri sledovaní zápasu s kamarátmi si radi mnohí vychutnajú nezdravé jedlá.

Najbežnejšími srdcovými príhodami, ktoré môžu spôsobiť bolesť na hrudníku počas stresujúcich alebo emocionálnych udalostí sú stresová kardiomyopatia a infarkt.

Boj alebo útek

Stresová kardiomyopatia je stav, v ktorom intenzívny emocionálny alebo fyzický stres môže spôsobiť rýchlu a závažnú svalovú slabosť. Môže byť vyvolaná nárastom adrenalínu, ktorý reaguje typom "boj alebo útek" na veľmi emocionálnu situáciu.

Dokonca aj tí bez srdcových problémov môžu zažiť stresovú kardiomyopatiu z emocionálnych stresorov, ako je smútok, strach, extrémny hnev či prekvapenie. Našťastie, srdcové funkcie sa vrátia do normálneho stavu v priebehu času. V zriedkavých prípadoch môžu spôsobiť náhlu smrť.


Sú ovsené vločky naozaj vhodné na raňajky?


Stresová kardiomyopatia vzťahujúca sa k emóciám a obavám, ktoré vyvolávajú určité situácie, bola prvýkrát zaznamenaná japonskými lekármi v roku 1990. Aj keď v priebehu rokov sa o tomto zdravotnom stave nevedelo takmer nič, prípady stresovej kardiomyopatie sa začali objavovať po tom, ako vyšiel článok v odbornom časopise Ney England Journal of Medicine v roku 2005.  

Čo môže spôsobiť stresujúca situácia?

Keď telo reaguje na náhlu stresujúcu alebo nebezpečnú situáciu, pumpuje veľa adrenalínu alebo katecholamínov. Nárast týchto hormónov spôsobuje okamžité fyziologické zmeny, ktoré pripravujú telo na fyzickú aktivitu. Organizmus a dostáva do stresujúcej situácie, kedy sa s tým buď popasuje, alebo vyhne sa jednoduchým útekom. To znamená, že buď sa rýchlo dostanete preč z tejto situácie alebo budete tvrdo bojovať a budete sa brániť. Typickými účinkami sú zvýšenie srdcovej frekvencie, krvného tlaku, hladiny glukózy v krvi a všeobecné reakcie sympatického nervového systému, ktoré napovedia, či bežať alebo bojovať.

Toto má vplyv na elektrický systém srdca. Môže spôsobiť arytmie, zúženie krvných ciev (aj v prípade, že nie sú upchaté) alebo kŕče, ktoré zase spôsobujú klesanie srdcovej funkcie. V tomto prípade srdcový sval môže prestať s pumpovaním krvi.

Je tiež možné, že veľmi stresujúca situácia môže vyvolať infarkt a to najmä u niekoho, kto už má rizikové faktory. Dôkazom je 69-ročný brazílsky futbalový fanúšik, ktorý sledoval súboj o Svetový pohár, ktorý sa odohral medzi Brazíliou a Čile. Utrpel totiž smrteľný infarkt. Muž údajne trpel hypertenziou a cukrovkou, ktoré zvýšili riziko vzniku srdcových problémov.

Dať prvý gól je najťažšie, ale môze nám zaručiť výhru. Pozrite sa, koľkokrát sa to Slovensku podarilo!

Čítajte tiež: Spoznávate sa v týchto prejavoch stresu? Predísť sa im pritom dá veľmi jednoducho!

2016-05-03 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: health.clevelandclinic.org, cbc.ca

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia