Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako často by sme mali chodiť na záchod?

Ako časte by sme mali chodiť na malú potrebu?
Ako časte by sme mali chodiť na malú potrebu? (Zdroj: pixabay.com)

Pre istotu idete na záchod tesne pred odchodom z domu a zakaždým využijete nejakú toaletu, keď ste vonku, však čo keby ste potom žiadnu nenašli? Tento zdanlivo nevinný zvyk vám však môžete narobiť viac školy ako úžitku. Kedy je už zle?

Frekvencia močenia je ideálny spôsob, ako vedieť, či ste dostatočne hydratovaní. Každý vie, že čím viac vypije vody, tým má väčšiu pravdepodobnosť, že navštívi záchod viackrát. Závisí však aj od jednotlivca, niektorí sú tak zaneprázdnení, že záchod stále odďaľujú a zadržiavajú moč, čo nie je práve najzdravšie. Mechúr  funguje v podstate ako svalový vak. U zdravých ľudí je schopný udržať až 600 ml moču. Keď sa  naplní, dochádza k nutkaniu na močenie.

Kedy je to v poriadku?

Ako často by sme mali močiť? Neexistuje jednoznačná odpoveď. Za normálnych okolností by ste mali chodiť na záchod približne osemkrát za 24 hodín. Nevadí, ak chodievate menej, podľa gynekologičky Dr. Elizabet Farrellovej je úplne bežné navštevovať záchod i s menšou frekvenciou.

"Normálne je močiť štyri- až šesťkrát denne, vrátane dvoch návštev záchodu v nočných hodinách," vysvetľuje odborníčka.

Inými slovami raz za štyri hodiny je úplne v poriadku. "Určite pod dve hodiny by už išlo o príliš časté močenie," pokračuje.

Čo môže byť za častým močením?

Ak chodievate častejšie, zrejme ste vypili príliš veľa vody alebo množstvo kofeínu, ktorý vyplavuje tekutiny z tela, keďže ide o diuretikum. Ľudia sú rôzni, preto aj frekvencia zdravého močenia je u každého iná a pohybuje sa od štyroch až po desaťkrát denne. Záleží od spomínaného množstvo vypitých tekutín, ale rolu hrajú aj iné faktory, vrátane veku a užitých liekov (napr. lieky na vysoký krvný tlak by mohli mať vplyv na frekvenciu močenia).


Spodná bielizeň v posteli ako nočná mora pre naše telo: Po tomto si pyžamo už nedáte!


Niektorí ľudia chodia na záchod veľmi často, aj keď im moc netreba. Radšej pôjdu ešte predtým, než odídu z domu a opätovne vyhľadávajú záchody aj vonku. Časté výlety na záchod znamenajú, že váš močový mechúr nikdy nedostane šancu úplne sa zaplniť, keďže nedosiahne svoj plný objem - zmenšuje sa. Našťastie existujú spôsoby, ktorými si ho môžete precvičiť.

"Najlepšia vec, ktorú musíte urobiť, je odolať nutkaniu na močenie a pokúsiť sa moč udržať," hovorí Dr. Cindy Pan.

Doktorka taktiež navrhuje viesť si denník, kde si budete zapisovať príjem tekutín a ako často močíte. S týmito údajmi môže pracovať váš lekár, ktorý tak vďaka tomu vyrieši problém. Podľa Dr. Farrellovej je tiež nutnosťou cvičenie panvového dna a to najmä pre ženy po pôrode. Obráťte sa na svojho fyzioterapeuta.

Možné príčiny častého močenia:

  • Cukrovka (Telo sa snaží vylúčiť nevyužitú glukózu močom.)
  • Tehotenstvo (Maternica sa zväčšuje a vyvíja tlak na močový mechúr.)
  • Problémy s prostatou (Keď sa prostata zväčšuje, vyvíja tlak na močovú trubicu)
  • Infekcie močových ciest

Keď už ide o problém

Avšak, časté močenie počas dňa môže taktiež indikovať vážne problémy. V prípade, ak navštevujete záchod viac než desaťkrát denne po tom, čo ste vypili približne dva litre tekutín, je možné, že máte zdravotný problém. Môže ísť o hyperaktívny močový mechúr, ktorý dokáže poriadne skomplikovať každodenný život. Postihnutý dostane náhlu a urgentnú potrebu močiť. Je jedno, kde je, čo robí, stať sa mu to môže aj niekoľkokrát za hodinu. V tomto prípade už pomôže len lekár, ktorý sa špecializuje na problémy s črevami a močovým mechúrom.

Ak ste spozorovali zvýšenú frekvenciu močenia a máte niektoré z nasledujúcich symptómov, je načase obrátiť sa na lekársku pomoc:

  • Prítomnosť krvi v moči
  • Bolesť počas močenia
  • Bolesť v slabinách a bruchu
  • Problémy s močením
  • Nekontrolované nutkanie na močenie
  • Strata nad kontrolou močového mechúra
  • Horúčka

Čítajte tiež: Je zákerná a dokáže zlikvidovať orgány: Táto baktéria môže kohokoľvek pripraviť o život!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9