Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ako zvíťaziť nad alergiami? Rady od odborníkov, ktoré vám zmenia život!

Alergie v týchto dňoch vo veľkom útočia.
Alergie v týchto dňoch vo veľkom útočia. (Zdroj: profimedia.sk)

Aj keď pre mnohých je jar obdobím fyzického aj duševného znovuzrodenia, znamená aj začiatok nepríjemných zdravotných problémov. Boj s alergiami dá poriadne zabrať. Trojica odborníkov však pozná zbraň, ako proti nim efektívne zaútočiť!

Lekár radí: Rozlúštite príznaky

"Alergia horšia než inokedy? Nezdá sa vám to. Reakcia na alergény ako peľ alebo prach sa môže meniť každých päť až sedem rokov. Vyzerá to tak, že viac ľudí trpí sezónnou alergiou, čo by mohlo mať čo do činenia s klimatickými zmenami - vyššie teploty prinášajú vyššie množstvo peľu. Skôr, než sa vydáte do lekárne, zistite, či vás trápi alergia alebo prechladnutie, ktoré má podobné príznaky. Prechladnutie zvyčajne prejde po siedmich až desiatich dňoch a vznikajú pri ňom žlté alebo zelené hlieny, pričom pacienta trápia bolesti v krku. Alergia zvykne u pacienta pretrvávať dlhšie obdobie po dobu niekoľkých týždňov. Všímajte si príznaky a nezabudnite o nich povedať svojmu lekárovi," upozorňuje rodinný lekár Michael Minger, MD.


Doplatíme na každodenné sprchovanie? Odborníčka prezradila jeho odvrátenú stránku!


Alergológ radí: Nájdite správny spôsob ako na ňu

"Dobrá správa. Na úľavu od príznakov alergie sa odporúča kombinácia voľno-predajných  antihistaminík - očných kvapiek, nosového spreja a tabletiek, ako je Benadryl, Zyrtec, Allegra alebo Claritine. So slzením očí a vodových výtokom z nosa si hravo poradia. Sú totiž navrhnuté tak, aby zabránili reakcii vášho tela na alergény. Ak potrebujete niečo silnejšie, lekár vám môže predpísať steroidný sprej na zníženie opuchov alebo dokonca imunoterapiu alebo iné tabletky," odporúča Andrew S. Kim, MD z centra Allergy & Asthma Center.

Vedec radí: Zapoťte sa pri pohybovej aktivite

"Aj keď nemôžete cvičiť vonku kvôli alergii, pravidelná pohybová aktivita vám pomôže udržať nepríjemné príznaky pod kontrolou. Čím silnejšie bude vaše srdce a pľúca pracovať pri pohybe, tým väčší bude prietok krvi, ktorý pomôže, že sa vaše telo zbaví alergénov rýchlejšie. Ľahké cvičenie ako je chôdza tiež zvyšuje prietok krvi, čo môže dočasne spriechodniť dutiny a nosné dierky. Ale nepreháňajte to - v opačnom prípade hrozí dýchavičnosť, kašeľ a plný nos. Ak ste alergickí na peľ ambrózie, vykonávajte fyzickú aktivitu radšej v interiéri, aby ste sa vyhli alergénom poletujúcim v ovzduší, a to hlavne medzi desiatou hodinou ráno a treťou hodinou poobede, kedy sú ich najvyššie hladiny," povedal James Peterson, PHD, zo športovej medicíny.

Čítajte tiež: Ako by sa mali správne umývať ruky? Tento spôsob vás šokuje!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9