Odhaľte najväčšie mýty o alergii: Čo sa v skutočnosti skrýva za jej symptómami?

Aké sú najväčšie mýty o alergii? Toto by ste mali vedieť!
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-19 06:00:00

Peľová sezóna tento rok prišla o niečo skôr, spôsobil ju skorý príchod tepla, ktorý sa však neustále mieša s chladným a pochmúrnym počasím. Alergikov stále trápia niektoré druhy stromov, peľu je vo vzduchu stále viac a viac.

O alergiách sa toho už napísalo viac než dosť, no ešte stále sú okolo nich mýty, ktoré stoja zato rozuzliť. Ktoré sú to?

Mýtus č. 1 – Krátkosrsté zvieratá alergie nespôsobujú!

Hoci je to pre väčšinu alergikov ospravedlnenie, prečo doma psíkov majú, nie je to celkom pravda. Nabeel Faooqui z centra imunológie Ohio State University Medical Centre hovorí, že hypoalergénny maznáčik neexistuje.

Ľudia s alergiami totiž reagujú na proteíny, ktoré obsahuje srsť, moč, sliny a pokožka zvieraťa. Tieto zložky sú prítomné bez ohľadu nato, akú má zviera srsť, aká je jej dĺžka.

Ak aj napriek tomu chcete mať takéto zvieratko, môžete ho v rámci prevencie nechávať vonku, ak už musí byť vnútri, nedovoľte mu spať s vami v posteli. Existujú aj špeciálne filtre, ktorými sa dajú dostať alergény zo vzduchu preč. Domáce zvieratko by ste mali umývať aspoň raz za týždeň, kúpeľ je totiž najlepšou prevenciou pred hladinou alergénov.

Mýtus č. 2 – Pleseň v kúpeľni spôsobuje moju alergiu!

Pleseň, ktorá sa objaví v sprchovom kúte či v kúpeľni všeobecne za vašu alergiu či za alergické prejavy nemôže. Táto pleseň totiž má lepivú konzistenciu a spóry z nej sa nemôžu dostať do ovzdušia. Takže sa nedostanú ani do vašich pľúc či na priedušky.

Ak sa jej chcete zbaviť, stačí roztok bielidla, ktorý zriedite s vodou. Pôsobí ako činidlo, špinu neskôr zoškriabte a máte po probléme.

Mýtus č. 3 – S astmou predsa nemôžem cvičiť

„Cvičenie môže mať skutočne pozitívny vplyv na astmu a potláča reakciu organizmu na alergény,“ povedal Timothy Craig, profesor a pediater z Penn State University.

Prejavy astmy sa môžu zhoršiť, no iba v prípade, ak sa nebudeme správať tak, akoby sme sa pri cvičení mali. Pred samotným cvičením by sme sa mali postupne zahrievať, po cvičení potrebuje astmatik tiež pár minút na oddych. Nezabudnúť by mali na hydratáciu, ktorá je podstatná.

Ak pri cvičení príde k astmatickému záchvatu, je to vyvolané suchom na dýchacích cestách. Preto rýchly začiatok cvičenia sa astmatikom nikdy neodporúča. Studený a suchý vzduch ktorý astmatik vdychuje spôsobuje problémy, ktoré spájame s nástupom astmatického záchvatu.

Mýtus č. 4 – Je mi nevoľno z chleba, isto budem mať celiakiu

Samotné ochorenie je alergiou na lepok, lepkavý, elastický pšeničný proteín, ktorý môže vyvolávať nevoľnosť, hnačku.

„Celiakia je reálna, ale je menej častá, ako si ľudia myslia,“ hovorí doktor Farooqui.

Podľa jeho slov celiakiou trpí 1-3% populácie, 10-30% tvrdí, že ju má, pritom je to iba ich vlastná „diagnóza“.

„Neznášanlivosť pšenice je niečo, čo väčšina pacientov má, keď majú podozrenie na celiakiu. Neznášanlivosť je oveľa častejšia. Je to neschopnosť zažívacieho traktu prelomiť sacharidy v pšenici. Medzi príznaky patrí nadúvanie, bolesti hlavy a bolesti kĺbov. Ak máte podozrenie na neznášanlivosť pšenice, jesť by sme mali viac komplexných sacharidov, ako celé zrná a naklíčené zrná,“ odporúča Farooqui.

Čítajte tiež: Zjedzte pár orechov a počkajte 4 hodiny: Účinky zdravej maškrty vás presvedčia o jej sile!

Fotogaléria

2016-03-19 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, livescience.com, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia