Odhaľte zdravotný problém už do 60 sekúnd: Takto si skontrolujete štítnu žľazu doma!

Nepodceňuje štítnu žľazu a kontrolujte, či je v poriadku.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-28 21:00:00

Je šéfom nášho metabolizmu, ktorý ovplyvňuje chod celého organizmu. Štítna žľaza sa vie s organizmom človeka poriadne pohrať a spôsobiť rôznorodé ťažkosti. Ak nefunguje správne, ovplyvní celé telo. Ako zistiť, či nemáme s ňou problémy?

Keď pracuje tak, ako má, vôbec o nej nevieme. Iné je to v prípade, ak dôjde k výkyvom jej činnosti. Vtedy dá o sebe vedieť. Štítna žľaza je síce veľkosťou malý orgán, no veľmi dôležitý pre kvalitný život. Možno ju porovnať k pohonnej látke pre auto. Jej hormóny ovplyvňujú činnosť celého organizmu, orgánov a hlavne metabolizmu. Majú vplyv napr. na činnosť mozgu, kvalitu kože, nechtov a vlasov, činnosť pohlavných orgánov, krvotvorbu, metabolizmus tukov, cukrov a bielkovín a tiež na neplodnosť.

Štítnu žľazu by sme nemali podceňovať. Môže totiž stáť za zdravotnými problémami, ktoré nás už dlhšie obdobie trápia. To, že nefunguje správne, môže zistiť vyšetrenie u lekára. Existuje však spôsob, ako zistiť sami, že niečo s ňou nie je v poriadku.

Postup kontroly štítnej žľazy

Funkciu tohto malého orgánu si môžete skontrolovať aj sami doma! Jediné, čo k tomu budete potrebovať je zrkadlo a pohár vody. Dr Jeffrey Mechanick radí, aby ste postupovali nasledovne:

1. Pripravte pohár s vodou.


Neuveriteľná zázračná technika: Takto uvoľníte stuhnutý krk za 10 sekúnd!


2. Štítnu žľazu nájdete nad kľúčnou kosťou, presne pod hrtanom alebo hlasivkami. Nemýľte si ju však s ohryzkom, ktorý sa nachádza nad ňou. Dajte si prvý dúšok vody a pri prehltnutí nakloňte hlavu dozadu. Sledujte svoju štítnu žľazu.

3. Zamerajte sa na túto časť krku a všímajte si zmeny, asymetriu či príp. hrčky.

4. Opakujte tak často, ako budete chcieť alebo keď si nebudete istý, že niečo nie je v poriadku.

5. Ak je štítna žľaza trochu opuchnutá, či má nejaké podivné uzly, nemusíte hneď prepadať panike. Pravdepodobne o nič nejde, no navštívte pre istotu lekára.

Nezabúdajte na odborné vyšetrenia

Tento test by mali pravidelne vykonávať hlavne tí, ktorí už majú v rodine niekoho, kto má nedostatočne aktívnu štítnu žľazu alebo naopak hyperaktívnu. Hrozí totiž u nich vyššie riziko vzniku problémov so štítnou žľazou.

Podľa Dr Jeffrey Mechanicka by sa však nemal nikto spoliehať len na takúto kontrolu. Aj keď môže odhaliť, že s ňou niečo nie je v poriadku, stopercentnú účinnosť má predsa len odborné vyšetrenie u endokrinológa. Jedine to dokáže diagnostikovať tak závažný zdravotný problém, akým je rakovina štítnej žľazy.

Čítajte tiež: Žena použila ústnu vodu na nohy: Takýto bol výsledok!

2017-02-28 21:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: healthline.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia