Chodidlá prezradia viac, ako si myslíte: Aké choroby môžeme podľa nich predpovedať?

Z chodidiel sa toho dá veľa predpovedať.
Zdroj: photl.com
2016-02-24 14:30:00

Denne na ne kladieme neuveriteľnú záťaž. „Nosia“ nás, sú našou oporou. Samotné chodidlo ale nie je iba „ten koniec“ nôh. Podľa jeho veľkosti, zafarbenia, podľa prstov či kondície viete veľa predpovedať. Napríklad, či vás trápi nejaké zdravotný problém

Máte extrémne suché nohy?

Suché nohy trápia najmä v zime, pretože sa im nedostáva dostatok výživy ako počas letných mesiacov. Za extrémne suchú pokožku môže ochorenie periférnych ciev, ktoré „doprevádza“ nadmerné ochlpenie na nohách či naopak lesklá pokožka. Tým, že na nohy vyvíjame tlak, pretože nosia váhu nášho tela, na tepny ten tlak pôsobí tiež.   

Ďalším možným ochorením sú mykózy či alergické reakcie, aj počas cukrovky môžu byť nohy na určitých miestach suché.

Trápia vás kŕče

S týmto problémom sa stretávame najmä vtedy, ak máme nedostatok horčíka alebo sme dehydratovaní.

Horčík je dôležitý pre rôzne funkcie nášho tela, no nie je jediným prvkom, ktorý potrebujeme. Vápnik aj draslík, či iné sú potrebné nato, aby sme fungovali. Preto by sme mali dodržiavať pitný režim, dostatočné množstvo vody je pre naše nohy kľúčový.

Studené nohy nie len v zime

Ak vás trápia studené prsty na nohách, príčinu môžete hľadať v nesprávnom pracovaní vašej štítnej žľazy. Tá totiž nemusí produkovať dostatočné množstvo hormónov, ktoré regulujú náš metabolizmus. Pridružiť sa k tomu môže aj únava, priberanie na váhe či vypadávanie vlasov.

Bolestivé otlaky a rany

Príznakom cukrovky môže byť aj to, že sa vám poriadne nehoja ranky či otlaky na chodidlách. Ak sa nehoja vredy, je to signálom, že váš krvný obeh nefunguje tak, akoby sme chceli. Pri cukrovke nie je nič neobvyklé, ak vám cukor lieta hore a dole, no zvýšenie hladiny cukru spôsobuje aj poškodenie nervových zakončení.

To, že sa rany nehoja je tiež dôsledok rôznych infekcií, ktoré vás môžu postretnúť.

Brnenie a znecitlivenie chodidiel

Aj toto je jedným z príznakov, ktoré doprevádzajú cukrovku. Porušenie periférnych nervov má za následok to, že v chodidlách nič necítime.

Nepekné nechty na nohách

Najčastejšou príčinou zmeny farby nechtu je nákaza, najčastejšie hubou. Môže však byť aj prejavom problémov s dýchaním. 

Čítajte tiež: Žena použila ústnu vodu na nohy: Takýto bol výsledok!

Fotogaléria

2016-02-24 14:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: msn.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia