Bežné zdravotné problémy, ktoré vás môžu zabiť: Spoznajte ich a zachráňte si život!

Za chrápaním môžu byť srdcové problémy.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-19 06:00:00

Sexuálne problémy, chrápanie a krvácanie z ďasien sú považované za drobné zdravotné problémy. Zažíva ich množstvo ľudí a zvyčajne ich jednoducho odignorujú. Avšak, tieto zdanlivo nepodstatné problémy sú v skutočnosti spoločnými symptómami ochorenia srdca - zabijaka číslo jeden na svete!


Dr. John Erwin, kardiológ z A & M Health Science Center upozorňuje, že keď srdce a tepny zlyhajú, príznaky sa prejavia v iných, nesúvisiacich častiach tela. Odborník odhalil šesť najčastejších a zároveň najprekvapujúcejších prejavov srdcového ochorenia, o ktorých by ľudia mali vedieť. Vedomosť o týchto symptómoch vedie k skoršiemu odhaleniu choroby a tým aj l zachráneniu života!

Sexuálna dysfunkcia

Mnoho ľudí je presvedčených o tom, že sexuálne dysfunkcie sú problém reprodukčných orgánov alebo mozgu. Najmä u mužov je sexuálna dysfunkcia bežným príznakom arteriálneho ochorenia. Nahromadenie zubného plaku v tepnách môžu spôsobiť mužom nepríjemné problémy s dosahovaním alebo udržaním erekcie. U žien zase pokles libida zvyčajne signalizuje postmanopauzálny stav. Aj keď menopauza sama o sebe nevyvoláva kardiovaskulárne ochorenia, Dr. Erwin zdvíha varovný prst.

"Aj keď menopauza nespôsobuje vznik kardiovaskulárnych chorôb, niektoré srdcovo-zdravotné rizika, ako sú zmeny hladín krvného tlaku a cholesterolu v krvi, začínajú okolo obdobia menopauzy."

Navyše, mnoho žien vedie práve v tomto období sedavý spôsob života, ktorý taktiež spúšťa srdcové problémy.

Chrápanie alebo spánková apnoe

Len málo vecí je tak frustrujúcich v živote, než sa snažiť zaspať vedľa osoby, ktorá strašne chrápe. Dr. Erwin ukázal, že chrápanie môže byť v skutočnosti príznakom ochorenia srdca! Ide o bežný prejav spánkového apnoe.

"Spánková apnoe, teda doba počas spánku, kedy človek prestane dýchať,  je spojená s radom fyziologických zmien, ktoré zvyšujú riziko srdcového infarktu i mozgovej mŕtvice," tvrdí Dr. Erwin.

Chrápanie môže byť príznakom fibrilácie predsiení. Je to nepravidelná, často rýchla srdcová frekvencia, ktorá spôsobuje zlý prietok krvi. Z tohto dôvodu, detekcia a liečba spánkového apnoe môže znížiť riziko srdcových problémov u pacienta.


Čo sa stane, ak budete spať s otvorenými ústami? Bolestivý dopad, s ktorým ste nerátali!


Ak nabudúce budete počuť, ako osoba vedľa vás chrápe, odporučte jej navštíviť lekára - vy jej zachránite život a nebude vás nič rušiť.

Krvácajúce, bolestivé alebo opuchnuté ďasná

Málokto vie o tom, že problémy s ďasnami môžu súvisieť s ochorením srdca. Nezdravé ďasná sú príznakom periodontitídy, vážnej infekcii ďasien, ktorá ich poškodzuje a môže viesť dokonca až k zničeniu celého chrupu. Podľa Dr. Erwina môže viesť periodontitída k zvýšeniu zápalu v celom tele. Je tiež významným rizikovým faktorom pre rozvoj aterosklerotických ochorení srdca a infarktu. Preto by ste nemali podceňovať prehliadky u lekára a mali by ste sa venovať dôkladnej ústnej hygiene.

Boľavé rameno alebo krk

Keď niekto dostane infarkt, má pocit, akoby mu "slon sedel na hrudi" a mravce mu behali po rukách. Nie všetci však majú podobné pocity. Objavuje sa i bolesť a tlak v krku, čeľusti alebo na ramenách. Jednoducho povedané, nepohodlie je jedinou známkou toho, že niečo nie je v poriadku s vaším zdravím a netreba to ignorovať.

Opuchnuté chodidlá a nohy

Končatiny vám môžu napuchnúť z rôznych dôvodov, ku ktorým patrí riziko srdcového zlyhania. Platí to hlavne v prípadoch, keď má človek neobvyklú dýchavičnosť spojenú s aktivitou alebo keď sa snaží zaspať. V niektorých prípadoch sa opuchy vyskytujú v priebehu celého dňa, pričom majú tendenciu opadnúť cez noc. Ak stále pretrvávajú, predstavujú už vážnejší problém. Tí, ktorí nimi stále trpia alebo sa im opuchy zhoršujú by mali navštíviť lekára pre podozrenie rizika srdcového zlyhania.

Zlé trávenie alebo pálenie záhy

Pálenie záhy a poruchy trávenia sú celkom bežnými, zriedka vážnymi zdravotnými problémami. V niektorých prípadoch zdanlivo obyčajné pálenie alebo boľavé pocity v hornej časti brucha môžu byť známkou bolesti srdca alebo srdcového infarktu.

Aj pretrvávajúce čkanie môže byť predchodcom. Ak človek trpí pálením záhy, poruchami trávenia alebo čkaním, pričom trpí nevoľnosťou, potí sa, sprevádza ho dýchavičnosť alebo závraty, mal by ihneď vyhľadať lekársku pomoc.

"Nie je nezvyčajné vidieť prichádzať ľudí na pohotovosť po tom, čo brali antacidá, ktoré im nepomohli a pritom zistiť, že za bolesťou bolo niečo vážnejšie," dodal na záver Dr. Erwin.

Čítajte tiež: Jete na raňajky stále to isté? Prekvapivý fakt o tom, či je to správne!

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia