Ako zabezpečiť dieťatku dostatočnú výživu? Toto v skutočnosti potrebuje!

Správna výživa zabezpečí dieťaťu dostatok výživných látok, potrebných pre rast a vývoj.
Zdroj: profimedia.sk
2016-02-20 15:30:00

Pre každú mamičku je zdravie jej bábätka na prvom mieste. To mu zabezpečia materským mliekom, ktoré v prvých mesiacoch dieťatku poskytne všetky dôležité látky pre zdravý rast a vývoj. Čo však robiť, ak dieťa nemôže byť dojčené?

Čím je výnimočné materské mlieko?

Materské mlieko predstavuje priam zázrak pre báíbätká! Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a predstavuje to najlepšie pre výživu kojencov. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výhradne len kojenie do 6 mesiacov. Výživné látky v materskom mlieku bábätká ochránia pred zažívacími problémami, alergiami, obezitou, cukrovkou či vysokého krvného tlaku. Skladá sa zo sacharidov (laktóza), bielkovín a tukov.

Obzvlášť mliečny tuk  je pre najmenších veľmi dôležitý, potrebujú ho pre správny rast a vývoj a energiu. Ide o zmes rady látok, ktoré prispievajú zdraviu. Mliečny tuk je vo forme rozptýlených kvapôčok, z ktorých každá je obalená špeciálnou membránou zloženou z bielkovín a tukov - tzv. MFGM lipoproteínovou membránou mliečneho tuku. Práve táto membrána poskytuje dieťatku výživu.

 


Membrána obsahuje:

  • Sfingomyelín - dôležitá zložka mozgu. Tvorí ochrannú vrstvu nervových vlákien.
  • Cholesterol - potrebná zložka výživy pre dojčatá, nevyhnutná súčasť mozgu.
  • Cerebrozidy
  • Gangliozidy - bioaktívne tuky, ktoré majú dôležitú úlohu pri vývoji mozgu a rozvoju kognitívnych funkcií.

Aj tým je materské mlieko výnimočné, keďže obsahuje 3-5 % tejto bohatej bioaktívnej zložky, ktorá tvorí až polovicu energetického príjmu! Tuky taktiež pomáhajú vstrebávať životne dôležité vitamíny A, D, E a K.  

Dojčenská výživa s mliečnym tukom

Nie všetky deti však môžu byť dojčené. Niektoré získavajú dostatok energie a dôležitých živín z náhradnej mliečnej výživy. Tu prichádzajú na rad rôzne sušené mlieka, z ktorých nie všetky poskytujú to najlepšie pre bábätká! V mnohých z nich sa nachádzajú rastlinné oleje, vrátane palmového či slnečnicového, ako náhrada mliečneho tuku. Bohužiaľ, vyradenie mliečneho tuku z jedálnička dojčiat a detí nie je z hľadiska výživy žiadúce.

Ak chceme pre bábätko to najlepšie, malo by mať zabezpečenú takú dojčenskú mliečnu výživu, ktorá sa čo najviac približuje k zloženiu materského mlieka. Žiadne rastlinné oleje, ale mliečny tuk! Sledujte zloženie na obaloch a vyberte pre svoje dieťa len to najlepšie.

Rozdiely medzi kojenými deťmi a na umelej výžive

Odborníci z Umeå University Sweden vykonali klinickú štúdiu, ktorá prišla k pozoruhodnému záveru. Boli preukázané rozdiely medzi deťmi kojenými a na umelej výžive! Bábätká na materskom mlieku napr. netrpia toľko chorobami. Dokonca bol zaznamenaný pomalý rast u detí na umelej výžive po 12. mesiaci a menší výskyt infekcií a zápalov stredného ucha. Látky v materskom mlieku sa dokonca podieľajú na zlepšení imunitných funkcií, vplývajú na imunitný systém a vývoj mozgu.

Rozdiely u detí, ktoré boli na mliečnej výžive s rastlinnými olejmi:

  • Výživové hodnoty
  • Parametre rastu
  • Zloženie črevnej mikroflóry
  • Kognitívny vývoj
  • Riziko vzniku obezity v dospelosti
  • Riziko zvýšeného cholesterolu v dospelosti a iné

Čítajte tiež: Bežné zdravotné problémy, ktoré vás môžu zabiť: Spoznajte ich a zachráňte si život!

Fotogaléria

2016-02-20 15:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia