Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nočná mora na verejných toaletách: Pravda, či niečo chytíme zo špinavej záchodovej misy!

Nebojte sa verejných toaliet, nič z nich nechytíte.
Nebojte sa verejných toaliet, nič z nich nechytíte. (Zdroj: profimedia.sk)

Mnohí vedia byť až v kŕči čo i len pri zmienke o verejnom záchode. Odmietajú ich používať na čokoľvek okrem umývania rúk. Hnus a špina, to si spájajú s verejnými toaletami. Boja sa obzvlášť jednej veci, ktorá ich môže postihnúť a znechutiť im celý deň...

Viaceré výskumy potvrdili, že záchod ani zďaleka nie je najšpinavším miestom v byte. Čo však verejné toalety, ktoré sa bohvie ako často neumývajú a kde sa premelie veľké množstvo ľudí každý deň? Ak sme v nákupnom centre a treba nám na potrebu, nič iné nám neostáva. Treba zaťať zuby a navštíviť to verejné miesto, kam mnohí neradi chodia.

Predstavte si však situáciu, keď sa zavriete na toalete, rozopnete si nohavice a priblížite sa k záchodovej mise. Avšak, niečo si všimnete... Niekto pred vami vykonal malú potrebu nielen do záchoda, ale niečo "ušlo" aj na záchodovú misu. Odrazu je vám z toho strašne zle, nakoľko ste sa dotkli špinavej záchodovej misy. Rýchlo sa utriete toaletným papierom a z verejných toaliet odchádzate s miernymi obavami, že ste niečo chytili. Úplne normálna reakcia takmer u každého.

Dôvod na paniku?

Niet divu, že je pre mnohých už len predstava vykonávania potreby na verejných toaletách nočnou morou. Moč niekoho iného kdekoľvek len nie v záchode nás poriadne znechutí. Čo sa však stane, ak si sadnete na špinavú záchodovú misu? Hrozí vám genitálny herpes, chlamýdia, HPV, syfilis či nebodaj AIDS?

Podľa profesora mikrobiológie a patológie na škole medicíny v New Yorku Philipa M. Tiernoa, Jr. vám moč niekoho iného neublíži a nespôsobí nič, čoho by ste sa mali báť. Dôvodom je fakt, že v moči sa nenachádzajú žiadne škodlivé mikróby.

Na druhej strane, dotýkanie sa povrchu umývadiel na toaletách, ktorých sa chytilo množstvo špinavých rúk iných ľudí môže zvýšiť riziko prechladnutia, chrípky, žalúdočnej chrípky, stafylokoka alebo streptokokovej infekcie.


Bolesti kĺbov pri zmene počasia: Výmysel alebo sa to skutočne môže stať?


"Toto riziko však možno znížiť alebo odstrániť dôkladným umývaním rúk mydlom a vodou po použití verejných toaliet," tvrdí mikrobiológ Tierno.

Neprežijú mimo tela

Jediné, čo sa vtedy stane je, že bude váš zadok mokrý. Nič príjemné, ale žiadne baktérie z moču určite nechytíte.  

"Vírus AIDS sa prenáša predovšetkým prostredníctvom z krvi do krvi alebo intímnym sexuálny kontaktom, nie z moču," upozorňuje odborník.

Chlamýdia u žien sa udržiava hlboko vo vnútri krčka maternice a to isté platí pre kmene HPV. Herpes vírus žije vo vnútri buniek a mimo tela jednoducho neprežije, takže neexistuje pravdepodobnosť, že by ste sa nakazili aj touto chorobou. Syfilis sa zase prenáša intímnym pohlavným stykom, navyše, jeho výskyt v populácii je nízky, takže nepredstavuje hrozbu. Všetky tieto organizmy sú krehké a nedokážu prežiť mimo teplého ľudského hostiteľa dlhšiu dobu.

"Rôzne mikróby majú rôzne schopnosti na prežitie. Vírusy zomierajú najrýchlejšie, niektoré baktérie do minúty až hodiny," upokojuje ostatných mikrobiológ.

Vyhnite sa najšpinavšej veci na WC

Priestory verejných toaliet budú pre vás úplne bezpečné, ak budete dodržiavať dve zásady. Po použití toalety si dôkladne umyjete ruky a utriete papierovými vreckovkami a hlavne, nedotknete sa splachovača rukami. Splachovač je totiž skutočne najšpinavšou vecou na WC. Na verejných toaletách to platí dvojnásobne. Obaľte si prst radšej toaletným papierom alebo stlačte splachovač lakťom.

Čítajte tiež: Každé ráno pila nápoj z kurkumy: Zaskočí vás, čo sa stalo s jej telom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9