Túto vec ste pravdepodobne netušili: Čo sa stane, ak si nečistíme hrebene?

Vlasy si češeme niekoľkokrát denne. Čistíte si ale svoj hrebeň či kefu?
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-23 17:20:00

Premýšľali ste niekedy nad tým, že aj hrebene a kefy potrebujú pravidelnú očistu? Zrejme to väčšine z nás nenapadlo, pretože hrebeňom si češeme umyté vlasy, tak aké baktérie? Možno budete prekvapení!

Vlasy si umytím doprajú očistnú kúru po všetkých stylingových prípravkoch, o tom niet debát. No ak na celkový styling a zároveň aj na rozčesávanie máte len jeden hrebeň, mali by ste byť na pozor.

„Účelom kefovania vlasov je, aby vyzerali elegantne, odstránili zamotanie a vyhladili ich,“ hovori Tsippora Shainhouse, dermatologička z Beverly Hills.

V štetinách kefy či na hrebeni sa ale prirodzene usádza odumretá pokožka z hlavy, ktorá sa potom medzi jednotlivými česaniami môže vrátiť späť na pokožku a podráždiť ju.

Takto špinavé kefy vám môžu vlasy zamastiť, v najhoršom prípade zašpiniť a upravovanie môže byť náročnejšie. Takéto kefy obsahujú baktérie, roztoče, sú pre nich dokonalým prostredím pre rozmnožovanie, nehovoriac o prachu, ktorý na ne môže počas skladovania v izbe či kúpeľni napadať.

„Tento produkt môže dráždiť pokožku hlavy, vedie  k začervenaniu, svrbeniu,“ povedala Shainhouse.

Zároveň dodala, že ak máme lupiny, ktoré vznikli ako reakcia na kvasinky, môžu sa opätovným česaním dostať na pokožku a lupiny to ešte zhoršiť.

Ako kefy a hrebene čistiť?

Po každom česaní by ste mali z kefy a hrebeňa vlasy odstrániť, aspoň raz týždenne ju poriadne umyť. Na vyčistenie postačí aj detská kefka, ktorú už dieťa nepoužíva.

Štetiny kefky sú dostatočne malé, aby sa zmestili aj do užšej medzery, ale dosť malé, aby neprišlo k poškodeniu kefy,“ povedal Marc Anthony, expert na starostlivosť o vlasy.

Vyskúšať môžete aj iný spôsob. Vezmite kefu, opláchnite ju v teplej vode. Vezmite detský šampón, trošku ho pokvapkajte, prejdite opäť vodou a nechajte vysušiť na vzduchu. Môžete opäť používať.

Kedy kefu vymeniť?

Ak sa na kefu pozrieme, aj sami vieme odhadnúť, či je na čase ju vymeniť alebo nie. Opotrebované štetiny sú neklamným znakom toho, že sa s ňou treba rozlúčiť a zadovážiť si novú. Môžu totiž nepekne poškodiť vlasy. 

Čítajte tiež: Desať jednoduchých pravidiel: Toto pokožke v zime zaručene pomôže!

2016-01-23 17:20:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, womenshealthmag.com, youbeauty.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia