Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo sa v skutočnosti nachádza v pitnej vode? S týmto ste nerátali!

Prekvapí vás, ale pitná voda obsahuje baktérie, ktoré vdychujeme. Čo je na prvom a druhom mieste?
Prekvapí vás, ale pitná voda obsahuje baktérie, ktoré vdychujeme. Čo je na prvom a druhom mieste? (Zdroj: thinkstock.com)

O kúpeľňu a toaletu sa staráme s väčšou precíznosťou, pretože vlhkosť je prirodzeným prostredím vzniku a rozvoju baktérií. Keďže denne tieto miestnosti používame, dôkladné čistenie je na mieste. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kde všade baktérie ešte prebývajú?

Výskum odhalil zaujímavé skúsenosti

V 29 domácnostiach v San Franciscu sa uskutočnil výskum, ktorého výsledky vás skutočne prekvapia.

Vedci z Kalifornskej univerzity a univerzity v Berkeley odobrali niekoľko vzoriek – z kuchyne, kobercov, z domácich miláčikov, kúpeľňových dlaždíc, sprchových hlavíc, z toaliet a aj zo samotných obyvateľov domácnosti. Chceli vyskúmať, kde sa nachádza najviac baktérií a zároveň odkiaľ sa dostávajú do ovzdušia. Viete si tipnúť, aký bol rebríček?

Vedú koberce, prekvapivé tretie miesto!

V kobercoch a na podlahách sa zdržuje najviac baktérií, z celkového počtu je to 20%. Tento vysoký výsledok je dôsledkom toho, že po kobercoch a podlahách denne prejdeme niekoľkokrát, takže baktérie z iných miestností sa zachytávajú práve tu.

Druhým najčastejších „priestorom“, kde sa zdržuje takmer 17 % všetkých baktérií je vonkajšie prostredie. Väčšina z nás necháva totiž počas dňa (ak je nato teplota) okno otvorené, takže baktérie sa dokážu dnu dostať bez väčších problémov. Tento výsledok je však aj pozitívny. Ak sa pýtate prečo, odpoveď je veľmi jednoduchá – v miestnosti sa cez otvorené okno síce dostávajú nové baktérie, okrem teda čerstvého vzduchu, no „staré“ druhy baktérií kvôli tomu už nemajú šancu ďalej sa kultivovať a rozvíjať.

„Otvorené okno čistí náš dom od baktérií v našom dome,“ povedala jedna z expertiek Marzia Miletto.

Pozor na pitnú vodu!

Takmer 10% všetkých baktérií v domácnosti vdychujeme z vody, ktorú si pustíme z vodovodného kohútika! Táto informácia je zaujímavá, no na druhej strane aj trošku desivá. Baktérie z vody z vodovodného kohútika totiž vieme vdýchnuť rýchlejšie (a prenos je efektívnejší) ako z iných povrchov či miestností v dome.

Voda a všeobecne kohútik v kuchyni je prehliadaná záležitosť, nevenujeme jej umývaniu toľko pozornosti, ako iným častiam domácnosti, kde výskyt baktérií predpokladáme.

„Pijeme ju, sprchujeme sa v nej, keď používame vodovodný kohútik, voda je aj vo forme aerosólu a my to dýchame. V pitnej vode je oveľa viac baktérií, ako si ľudia myslia,“ povedala Amy Prudent z Virginia Tech v Blacksburgu. 

Čítajte tiež: Mylná predstava mnohých o zdravých kostiach: Jedine takto ich dosiahnete! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9