Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Správne vetranie v zime: Ako nás môže tento nevinný zvyk ohroziť?

Správne vetranie počas zimy vás môže ochrániť pred rôznymi respiračnými ochoreniami. Ako správne vetrať?
Správne vetranie počas zimy vás môže ochrániť pred rôznymi respiračnými ochoreniami. Ako správne vetrať? (Zdroj: thinkstock.com)

V lete sme okná zatvárali, aby sa k nám to horúce peklo nedostalo. V zime zase vetráme len krátko, kto by chcel mať v zime vnútri zimu? Viete, ako správne počas mrazov vetrať? Prekvapí vás, že je to častejšie, akoby ste povedali.

Zima praje plesniam

Hoci sa to nezdá, počas zimy sa vnútri v bytoch a domoch dokonale darí plesniam. To aj z dôvodu vlhkosti, ktorá sa v priestoroch zdržiava.

Plesne na prvý pohľad nemusíme vidieť ani ich cítiť, no spôsobujú rôzne alergie a ekzémy, ktoré nás môžu potrápiť. Vlhkosť môže spôsobiť aj sušenie bielizne v byte, nakoľko ich len tak nemôžeme vyvešať von ako cez leto.

Ak pravidelne a v dostatočne dlhých intervaloch nevetráme, zvyšuje sa v miestnosti aj koncentrácia oxidu uhličitého, ktorý môže spôsobiť bolesť hlavy, problémy s dýchaním, malátnosť aj únavu. Kvalitné vetranie zabraňuje vzniku chorôb ako bronchitída, astma práve preto, že ťažký vzduch sa v miestnosti „vymení“ a s ním odídu rôzne alergény nahromadené v miestnosti.

Dôležité je z bytu dostať aj splodiny, ktoré sa nahromadili z plastov, elektroniky či nábytku. 

Na „vetračku“ v zime zabudnite

Keď totiž vetráte cez mikroventiláciu, odniesť si to môže tesnenie vašich okien. Tiež to spôsobuje 15 – 30% tepelného úniku. Steny v okolí okien začínajú vlhnúť a ochladzovať sa, čo je len krôčik od vytvorenia plesní.

Na druhej strane ani prílišné vetranie nie je dobré, pretože chlad pôsobí na naše telo a môžeme prechladnúť alebo začneme trpieť reumatizmom.

Aká je správna dĺžka a čas?

  • Trikrát denne – ráno, po príchode z práce a pred spaním
  • Vetranie by malo byť rýchle a intenzívne – vzduch sa musí ochladiť, podlahy a steny by mali ostať teplé
  • Ideálna dĺžka je päť minút, pri intenzívnych mrazoch 3 minúty
  • Najlepšie bude v miestnostiach vytvoriť prievan, tak sa vzduch vymení rýchlejšie
  • V kuchyni, kúpeľni a v spálni by sme mali vetrať častejšie ako napríklad v pracovni či miestnostiach, kde sa bežne nezdržujeme často

 

Bystré rady na záver

Ak viete, že steny miestnosti vlhnú, nesušte v nich bielizeň. Nesušte ju ani na radiátoroch, pretože sa zabraňuje úniku tepla, aby vzduch mohol cirkulovať. Pri varení používajte digestor a každý hrniec by mal mať pokrievku.

Nábytok by mal byť od steny aspoň na 5 centimetrov, aby vzduch mohol prúdiť a nevytvárali sa plesne. V kúpeľni by mali byť odvetrávania, ak nie je, vetrajte tam čo najčastejšie. Klimatizácia nie je vetranie, takže radšej poriadne vetrajte, akoby ste mali využívať iba klímu.

Čítajte tiež: Čaj ste si doteraz pripravovali nesprávne : Ako z neho dostanete skutočne to najlepšie?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9